De Doelen

18 november 2017

Yannick Hiwat sluit artist-in-residency af met eigen festival

De jonge charismatische violist Yannick Hiwat presenteerde in november 2017 zijn eerste eigen festival: een spetterend muzikaal feestje met zijn muzikale helden, vrienden en metgezellen. Het werd het hoogtepunt van zijn tweejarige residency in de Doelen.

De jonge talentvolle violist Yannick Hiwat (1988) studeerde klassieke muziek en jazz aan het conservatorium en maakte de afgelopen jaren indruk met zijn muzikale veelzijdigheid binnen de genres klassiek, jazz, pop en hiphop. In de zomer van 2015 kwam hij vol enthousiasme met vele plannen en ideeën bij ons praten en we gingen dan ook graag de samenwerking met hem aan. Vanaf  2016 begon hij aan een tweejarige periode als 'jonge maker in residence' bij de Doelen. In deze periode heeft ons publiek hem in uiteenlopende producties leren kennen: theatrale concerten, een minifestival, een familievoorstelling, 'Yannick pop-ups' en meer. 

Deze intensieve samenwerking verdiende een feestelijke afsluiting. Met het Yannick Hiwat Festival presenteerde Yannick zijn eerste eigen festival. De violist stelde een programma samen van eigen werk in verschillende bezettingen: met onder meer dj Neels Smeekens, zijn eigen jazzy trio Stendhal Syndrome en met de soulful en funky band The Soulful Congregation & Ananse Quintet. Yannick was betrokken bij alle facetten van het festival: van de keuze van al zijn medemuzikanten en de productie tot de vormgeving van het artwork en de publiciteit.

'Dit voelt als een absoluut hoogtepunt’. Het is een droom die uitkomt: naast mezelf en mijn eigen werk kan ik mensen presenteren die ik te gek vind.' - Yannick Hiwat

Het werd een sfeervolle avond met Yannick als stralende middelpunt van zijn eigen festival. Het plezier in muziek maken spatte van alle muzikanten af. Het ging er spontaan aan toe waarbij het nogal eens voorkwam dat meer muzikanten het podium betraden dan in het programma stond, omdat het zo onweerstaanbaar was om samen te spelen. En dat maakte het dan weer lastig om te stoppen en over te gaan naar het volgende programmaonderdeel. De avond sloot af met The Soulful Congregation & Ananse Quartet waarbij het podium bomvol muzikaal talent stond. Nog maar weinig mensen in het publiek konden de verleiding weerstaan om op te staan en mee te dansen zoals in het onderstaande filmpje te zien is.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.