De Doelen

28 januari 1967

Discussie over de jurk van Ella Fitzgerald

De Amerikaanse jazzgrootheid Ella Fitzgerald stond in 1967 voor het eerst in een uitverkochte Doelen. Bezoeker en groot fan Nico Gijsbers was erbij en deelt met ons zijn herinneringen.

"Als oud-inwoner van Rotterdam deel ik graag mijn herinneringen aan mijn eerste en tot nu toe helaas mijn laatste bezoek aan de Doelen. Het betreft een concert van de Amerikaanse jazz-zangeres Ella Fitzgerald in 1967.

Gezien mijn leeftijd, ik ben nu 77 jaar, is de herinnering hier en daar wat vervaagd, maar gelukkig kan ik me een aantal zaken nog goed herinneren. Het begon met het feit dat ik het bericht onder ogen kreeg dat mijn favoriete zangeres Ella Fitzgerald in de Doelen zou optreden. Die kans wilde ik me niet laten ontgaan dus ik ging naar de kassa om kaartjes te halen. Uiteraard polste ik eerst bij mijn verloofde of zij ook interesse had om te gaan. Zij had gelukkig geen bezwaar.

Eenmaal bij de kassa schrok ik wel even van de toegangsprijs: vijfentwintig gulden per kaartje! Toch weerhield mij dit er niet van om kaartjes te kopen en voor vijftig gulden was ik de gelukkige bezitter van twee plaatsen op het zijbalkon. Het concert bleek helemaal uitverkocht. Daar keek ik echter niet van op, iedere liefhebber zou deze kans met beide handen aangrijpen om haar live te zien optreden. Die avond was een belevenis om nooit meer te vergeten! Soms hebben we het er nu nog wel eens over hoe goed het was. Over haar muziek en haar stemgeluid hebben we dan geen discussie, maar wel over de kleur van de jurk die Ella die avond aan had. Was het nu zwart of donkerbruin? Mijn verloofde, intussen mijn vrouw, en ik zijn het nooit eens geworden. Een verklaring zou ook kunnen zijn dat één van ons tweeën enigszins kleurenblind is. We zullen dus nooit precies weten welke kleur jurk Ella aan had, maar ondanks dat was het concert geweldig!

Naast de muziek heb ik ook erg genoten van het gebouw zelf. De esthetiek en de akoestiek zijn fantastisch. Het gebouw zag er strak uit en in die tijd was het nog goed zichtbaar vanaf het Weena. Helaas is dat nu niet meer zo omdat het gebouw is omringd door allerlei andere hoge gebouwen. De akoestiek heb ik als zeer goed ervaren, maar als ik eerlijk ben moet ik wel toegeven dat een groot deel van mijn aandacht gevestigd was op mijn favoriete zangeres!

Ons enige bezoek aan de Doelen heeft een grote indruk achtergelaten. Iedere keer als wij op Rotterdam CS aankomen en over het Weena lopen denk ik er nog aan terug."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.