De Doelen
© Tonko Tomeï

28 oktober 1967

Kippenvel tijdens allereerste concertbezoek

Op 16-jarige leeftijd ontdekte Tonko Tomeï de jazzmuziek. Al gauw begon hij jazzconcerten in de Doelen te bezoeken. Hier kon hij als leerling-fotograaf zijn liefde voor muziek combineren met zijn liefde voor fotografie.

"Toen ik 16 was ontdekte ik de moderne jazz. Een muzieksoort die ik fascinerend vond. Thuis vonden ze het maar niets en dat leverde veel discussies op. Bij platenzaak Simonis kocht ik mijn eerste EP-tjes: Dave Brubeck, Chet Baker en Gerry Mulligan.

Groot was mijn vreugde toen ik naar mijn eerste jazzconcert in de Doelen ging. Dat zal in 1967 geweest zijn. Die prachtige Grote Zaal met een geluidskwaliteit die ongeëvenaard was. Zo mooi had ik muziek nog nooit horen klinken. De klanken leken door de ruimte te zweven en ik ontdekte dat je kippenvel kunt krijgen als je door de muziek ‘geraakt’ wordt. In de jaren daarvoor namen mijn ouders me mee naar de operaconcerten in de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp. Tijdens de zachte passages van de muziek hoorde je zo af en toe de olifanten tetteren die blijkbaar niet zo van opera hielden. De behoefte aan een concertzaal was groot.

Inmiddels werkte ik als leerling-fotograaf en nam ik mijn camera mee naar de jazzconcerten. Vanaf de ring aan de zijkant stoorde ik niemand en vanuit die hoge positie maakte ik de opnamen. Een snelle film in de camera en een vaste hand, zo had ik het geleerd. De foto bovenaan dit artikel is gemaakt tijdens een concert van de Amerikaanse jazzfluitist Herbie Mann op het Newport Jazz Festival in 1967."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.