De Doelen
© Luuk van Roosmalen

24 november 2017

Eric Vloeimans neemt lastminute concert van geblesseerde Enrico Rava over

Op vrijdag 24 november zou de Italiaanse jazztrompettist Enrico Rava een concert geven in Club Doelen. Op het laatste moment moest hij echter noodgedwongen afzeggen vanwege een blessure. Eric Vloeimans bleek een waardige vervanger.

Vrijdagavond 24 november om 19.00 uur ging de telefoon bij onze programmeur Frank van Berkel. Een vervelende mededeling: Enrico Rava kon vanwege een blaas op zijn lip niet optreden. Hij kreeg geen geluid uit de trompet door een dikke bult. Wat nu?

Het concert annuleren en de bezoekers naar huis sturen of toch nog proberen om ze een mooie avond te bezorgen en een vervanger regelen? Het laatste geschiedde. Onze programmeur belde Eric Vloeimans, de enige trompettist die hij kende die in de stijl van Rava kan spelen én in is voor een avontuur. Frank van Berkel had niet gedacht dat de drukbezette Vloeimans op vrijdagavond überhaupt in de stad zou zijn. Vanuit een pashokje in een kledingwinkel dacht Vloeimans er even over na en werden de mogelijkheden en haalbaarheid telefonisch overlegd. Hij besloot er voor te gaan en is snel naar huis gegaan om zijn trompet, kleding en muziek te halen. 

Eric gaf, met weinig tot geen voorbereiding, samen met Enrico's muzikanten een fantastisch concert. Ze speelden stukken van Rava, standards en een eigen stuk van Vloeimans. Enrico Rava, die zelf ook in de zaal zat en erg teleurgesteld was dat hij niet kon spelen was blij met de oplossing. 

Lees hieronder de reacties van een aantal bezoekers van dit concert. 

Reacties

Ton Beije

Het was een mooi concert. Knap dat muzikanten die nog nooit met elkaar hadden gespeeld dit voor elkaar kregen. Volgende keer Vloeimans en Rava samen op het podium?

Albert Kos

Wat is er een geweldig alternatief gevonden voor de vervanging van Enrico Rava. We hebben ervan genoten.

Leen en Cobi van der Ent

Het was in één woord overweldigend. Wat een niveau wist hij, tezamen met de resterende leden van het kwartet, te bereiken. Ondanks de teleurstelling van het niet doorgaan met de oorspronkelijke bezetting, werd dit toch een onvergetelijke avond.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.