De Doelen
© Gijsbert Hanekroot

17 november 1973

Newport Jazz Festival: publiek in shock

Tijdens het Newport Jazz Festival in 1973 stond jazzlegende Miles Davis in de Doelen. Het publiek werd verrast door de muziekkeuze van Miles. François van den Anker kan zich deze avond nog goed herinneren.

"In mijn herinnering was er een enorme muur met speakers en stond het podium tijdens die avond op het Newport Jazz Festival vol met elektronica. Miles Davis trad op met een band waarin onder anderen Dave Liebman en Al Foster zaten. Het publiek verwachtte de Miles van Stella by Starlight en Round Midnight, maar kreeg een flinke bak elektrojazz te horen met invloeden uit de popmuziek en de free jazz. Miles deed waar hij zin in had, ook die avond. 

Het pop-achtige album Bitches Brew uit 1970 was al een paar jaar oud, maar dat was de fans in de zaal even ontgaan. De verontwaardiging over zoveel rotherrie was voelbaar in de zaal en flink wat mensen verlieten de Doelen voortijdig. Er ontstond in de foyer een groepje ontevreden bezoekers dat in discussie ging met Paul Acket, de organisator van het festival. Later hoorden we dat de mensen die klaagden spontaan tickets kregen voor een komend concert van Count Basie met Ella Fitzgerald. Wij - leden van een op school ontstaan jazz-werkgroepje - vonden het allemaal wel prima en hadden een hele mooie avond met wat inmiddels een grote jazzlegende is geworden. Al vonden we het natuurlijk wel jammer dat we die kaarten voor Basie niet hadden gescoord. 

Alles is op internet te vinden.. en jawel, ook een illegale opname van dat concert gemaakt met een cassetterecorder. Deze staat online met het verhaal van die avond. Al met al was het een mooie avond in de Doelen."

Bekijk hier de opname van het concert: http://bigozine2.com/roio/?p=200

Miles Davis in de Doelen © Gijsbert Hanekroot

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.