De Doelen
Moederdagconcert 2016 © RJSO

08 mei 2016

Het jaarlijkse RJSO Moederdag­concert

In 2001 gaf het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest hier hun eerste Moederdagconcert. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie. RJSO-voorzitter Mark Lansbergen deelt met ons zijn mooie herinneringen.

"In samenwerking met de SKVR verzorgde het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest vóór 2001 al muzikale middagen voor kinderen in de Doelen, zoals Klinkt Goed! en The Childrens Corner tijdens het Gergiev Festival. In 2001 gaf het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest hier zijn eerste Moederdagconcert, het begin van een jaarlijkse traditie. Dit concert is voor de moeders van de stad, altijd met voorprogramma, een uniek verhaal en vele gasten.

Het eerste Moederdagconcert in 2001 kwam tot stand met acteur en theatermaker Frank Groothof, bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis. Hij vertelde het verhaal van Peer Gynt. Daarna volgden concerten met verschillende thema’s zoals Harry Potter (Hocus Pocus in de Doelen), Alfred Jodocus Kwak, 1001 Nacht en Circus in de Doelen in samenwerking met Circus Rotjeknor.

Meest indrukkend was het concert waarbij een vuurspuwer/ illusionist naast het slagwerk stond en op de klanken van Dukas’ De Tovenaarsleerling zijn kunsten liet zien. Er stonden trapezes op het podium met circusartiesten van Circus Rotjeknor in de touwen en daaronder stond het orkest dat The Comedians van Kabalevski speelde.

Het blijft een leuke uitdaging om het orkest in een andere setting te zetten en onze muziek op die manier toegankelijk te maken voor het jonge publiek. Bij elk concert vormt het orkest het middelpunt en werken we samen met andere kunstvormen om zo een mooie voorstelling in de prachtige Grote Zaal van de Doelen neer te zetten.

Het Moederdagconcert op 8 mei 2016 was extra speciaal vanwege de samenloop met de viering van 75 jaar wederopbouw in Rotterdam en de stadsmanifestatie Rotterdam viert de stad!. Dit zorgde ervoor dat Orkest viert de stad! al snel de werktitel van het concert werd. Het orkest speelde onder begeleiding van de unieke film van een net gebombardeerd Rotterdam. Kinderen van twee scholen zongen de oude Rotterdamse krakers Ben je in Rotterdam geboren en Ik zie de haven al. Studenten van het Grafisch Lyceum bouwden drie enorme decorzuilen die bij elke scène een kwartslag draaiden, elke slag stond voor een stap dichterbij het voltooien van de wederopbouw. Uiteindelijk kreeg de verwoeste stad van Zadkine een enorm hart opgeplakt als teken dat de stad zijn hart weer helemaal terug heeft.

Veel (oud) orkestleden hebben mooie herinneringen aan het spelen in de Doelen op Moederdag en ook nu is het nog steeds een fantastische ervaring. We hopen nog vele jaren te mogen experimenteren en combineren met andere kunstvormen en jonge Rotterdammers te enthousiasmeren."

Moederdagconcert 2005: Circus in de Doelen © RJSO
Moederdag 2016: Orkest viert de stad! © RJSO

Ook een verhaal? Stuur het ons!

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer