De Doelen

28 januari 1967

Stoppen met werken voor Ella Fitzgerald

Voor Cees Peters voelt de Doelen als zijn tweede huis. Hij bezocht honderden concerten en zag vele jazzgrootheden zoals Sarah Vaughan, Nina Simone, JJ Johnson’s en Count Basie. Zijn meest dierbare herinnering is het concert van Ella Fitzgerald in 1967.

Het is voor het eerst dat hij überhaupt naar een concert gaat. En wat voor één. ‘Norman Granz kondigde Ella aan en zei een paar lovende woorden over de nieuwe Doelen. Dat je in zo’n prachtige zaal verplicht was om alleen het allerbeste van jezelf te geven’, zegt Cees Peters.

Dat is precies wat Ella Fitzgerald doet. ‘Ik denk dat je het niet anders kunt omschrijven dan dat er een wonder gebeurde. Ze begon met het uptempo nummer Give Me The Simple Life. Ella is altijd ontzettend swingend, maar ze kan ook heel goed van sfeer veranderen. Ze zingt gerust drie uptempo nummers en dan drie ballades. De sfeer in het publiek veranderde moeiteloos mee.’

Volgens de muziekliefhebber deed Ella ook graag concessies aan het publiek. ‘Ze had een goed gevoel voor de tijd waarin ze leefde. Tijdens dat eerste concert zong ze Nancy Sinatra met These Boots Are Made For Walking. Daarmee veranderde ze het Duke Ellington Orchestra in een enorme beatband. Het is voor de ‘people’, zei ze. Haar trio vond dat vreselijk, maar de mensen hielden ervan. Ik ook, zeker in die tijd. Ik was nog jong.’

Cees weet nog goed dat er van dat concert een radio-opname is gemaakt. ‘Mijn werkgever destijds wist dat op woensdagmiddag dit concert werd uitgezonden. Hij legde het werk in de meubelmakerij stil en zette de radio aan. Speciaal voor mij, zodat ik naar die show kon luisteren’, vertelt hij.

Sindsdien heeft hij Ella ontzettend vaak gezien, heeft hij een arsenaal aan cd’s en bezoekt hij haar graag op het North Sea Jazz. Niet alleen Ella heeft zijn hart gestolen, de Doelen blijft Cees ook zeer frequent bezoeken. ‘Iemand zei eens tegen mij: de Doelen is je tweede huis. Daar kan ik wel inkomen. Als ik het geld van de concertkaartjes nog had, zou ik kunnen rentenieren. Ik heb honderden concerten gezien.’

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.