De Doelen

01 juli 1961

Geluidsmetingen in de Grote Zaal

Hans Matser werkte lange tijd bij TNO als akoestisch adviseur. Voor de bouw van de Grote Zaal, die aanving in 1962, verrichtte hij vele geluidsmetingen. Ook toen de zaal voltooid was, zat zijn werk er nog niet op.

"In 1961 ben ik als ‘beginnend geluidsjongetje’ bij TNO komen werken" vertelt Matser, inmiddels met pensioen. "Ik werkte voor professor Kosten, een gerenommeerde naam in de wereld van geluid."

Een optimale akoestiek verkrijgen is geen sinecure. Matser: "Er waren verschillende problemen. Veel metingen werden gedaan in een nagebouwde concertzaal in een schaal van 1:10 vervaardigd uit multiplex. Ik verrichtte akoestische metingen in het model."

In 1965 stond het gebouw. Daarmee was het werk voor Matser nog niet gedaan. "Van het als ‘kussentjesconcert’ bekend geworden proefconcert in 1965 heb ik destijds een foto gemaakt." Matser lacht. "Iedereen was uitgenodigd, ook belangrijke mensen uit de gemeenteraad. Die vonden het geweldig dit bijzondere moment mee te maken." In werkelijkheid had Matser al die mensen gewoon nodig voor zijn metingen. "De reden van deze uitnodiging was evenwel dat ze als geluidabsorptie nodig waren omdat de geluidsabsorberende stoelen nog niet waren geplaatst."

Foto: schaalmodel van de Grote Zaal voor de geluidsmetingen

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.