De Doelen

01 juli 1961

De Grote Zaal in het klein

Maar liefst 2000 stoelen op schaal moest de oom van de heer Dullemond maken voor een schaalmodel van de Grote Zaal in de Doelen. Een bijzondere opdracht om te mogen uitvoeren.

'Mijn oom had een modelmakerij in Delft. Behalve allerlei fraai timmerwerk maakte hij schaalmodellen voor allerlei toepassingen. Toen ik nog een kind was en bij hem op bezoek kwam, vertelde hij vol trots dat hij een bijzondere opdracht had gekregen: het op schaal maken van ruim 2000 gestoffeerde stoelen voor een model van de Doelenzaal. Die zouden gebruikt worden voor de eerste metingen van de akoestiek. Ik meen me te herinneren dat die schaalopstelling mede aanleiding was voor het toepassen van de bekende blokken in de wanden.'

'Later zou mijn oom via Het Apostolisch Genootschap nog een opdracht krijgen voor de Doelen. Het Apostolisch Genootschap is in de afgelopen 50 jaar een regelmatige gebruiker geweest van de Grote Zaal voor allerlei jaarlijkse samenkomsten. Daarvoor was op het podium een zogenaamde dientafel nodig waarachter een spreker plaats kon nemen. Het was niet toevallig dat het ook mijn oom was die deze maakte van enkele fraaie houtsoorten, uitgerust met een verlicht embleem van het genootschap. Als frequent bezoeker van de Doelen een dubbele reden om aan mijn oom terug te denken.'   

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.