De Doelen

17 mei 1966

Allereerste Doelenkrant duikt op uit archiefkast

Een grote vondst tijdens het opruimen van een kast op onze afdeling Events: de allereerste Doelenkrant uit 1966! Met op de voorkant een prachtige illustratie van de Doelen in opbouw van de destijds bekende Nederlandse cartoonist Opland.

Hoe bijzonder is het om 52 jaar na dato de allereerste Doelenkrant te vinden, waarvan niemand binnen de Doelen nog het bestaan wist! Tijdens het opruimen van een kast kwam deze bijzondere krant tevoorschijn: een officiële bijlage uit het toen florerende Rotterdamsch Parool. Verschenen op 17 mei 1966, een dag voordat de Doelen officieel geopend werd. 

Op de voorkant staat een geweldige illustratie van de destijds zeer bekende en populaire politiek cartoonist Opland (1928-2001). Op het podium heerst een lichte, maar verwachtingsvolle chaos vol bedrijvigheid van musici, de dirigent, rondvliegende muzes, werklui, een nieuwe directeur en een trotse burgemeester en wethouder. 

Verder in deze bijlage onder meer: architect Kraaijvanger over zijn levenswerk, wethouder Nancy Zeelenberg 'Ik zal blij zijn als mijn kind tot leven komt', oude Rotterdammers over de Doelen van voor de oorlog, gelukswensen van vooraanstaande dirigenten en het kostenplaatje van de bouw (fl 28.133.362,-). De hele bijlage straalt nieuwe energie uit, want met de opening van de Doelen werd niet alleen een nieuw gebouw geopend maar kwam ook het culturele leven na jaren van wederopbouw weer op gang. 

De redactie acht dit alles van zo groot belang, dat zij de bevolking deze extra uitgave wil aanbieden, die geheel gewijd is aan de Doelen en alles wat zich daarin gaat afspelen.
– Het Rotterdamsch Parool

Ook een verhaal? Stuur het ons!

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?

Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer

'De opening was een bijzonder moment'

Notaris en pianist Hans Oudenaarden was als 17-jarige aanwezig bij het openingsconcert in de Doelen. Later zou hij hier regelmatig terugkeren als bezoeker én voor het geven van concerten. In dit filmpje vertelt hij over zijn beleving van de Doelen.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.