De Doelen

18 mei 1966

Grootser dan groots: de opening van de Doelen

De opening van de Doelen op 18 mei 1966 was grootser dan groots. Het was een iconisch moment: de Doelen was het eerste gebouw in de jaren daarvoor geleden gebombardeerde stad dat niet voor wonen of werken was. En dat werd natuurlijk uitbundig gevierd.

‘De officiële opening van de Doelen  was grootser dan groots. Rondom het gebouw cirkelden televisieploegen, mensen verdrongen zich voor de deur om een glimp van koningin Juliana op te vangen. En binnen stonden wij, de nieuwe ouvreuses, te trappelen van ongeduld en spanning. Om vijf uur ‘s middags gingen de deuren open en stroomden 2400 genodigden het nieuwe gebouw binnen. Onder hen waren natuurlijk de burgemeester en wethouders, koningin Juliana en prins Bernard, en nog veel meer bekende gezichten. Tijd om je aan ze te vergapen had je niet. Je moest koffie inschenken, jassen aannemen, gasten naar hun plaats brengen of de weg wijzen. Tijdens het klaarzetten van het buffet konden we de muziek in de Grote Zaal horen – schitterend mooi, dat weet ik nog wel. Toen iedereen naar huis was, konden wij napraten in de garderobe: “Heb je die en die gezien?”

Mijn tijd bij de Doelen was schitterend. Je kwam de grootste artiesten tegen, van Cliff Richard tot The Rolling Stones. Maar ook het contact met onze bezoekers vond ik heel erg leuk. Koningin Juliana kwam regelmatig en was altijd even hartelijk en spontaan. Als team waren we ontzettend hecht. We vierden onze verjaardagen met elkaar en hadden fantastische personeelsfeesten. Mijn man zei weleens gekscherend: moet je je bed niet meenemen naar de Doelen? Er is een groepje collega’s met wie ik nog steeds omga.’

Janny Visser Ehrisman, 35 jaar lang ouvreuse bij de Doelen

Reacties

N. den Hoed

Vijftig jaar geleden was het een drukte van belang bij de opening door koningin Juliana. Ik mocht namens Den Hoed Kaashandel uit Zoetermeer de Hollandse en Franse kaas leveren. Dat vond ik heel wat en dat hebben we nog vele jaren mogen blijven doen.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

'De opening was een bijzonder moment'

Notaris en pianist Hans Oudenaarden was als 17-jarige aanwezig bij het openingsconcert in de Doelen. Later zou hij hier regelmatig terugkeren als bezoeker én voor het geven van concerten. In dit filmpje vertelt hij over zijn beleving van de Doelen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda