De Doelen

16 april 1965

Het verhaal achter al het marmer in de Doelen

Ten tijde van de bouw van de Doelen was de vader van Wim Ouwerkerk directeur bij de Rotterdamse Marmer Industrie. De heer Ouwerkerk herinnert zich nog dat zijn vader lang voor de bouw bezig was met het verzamelen van marmer voor de Doelen.

De Doelen was een enorme klus voor de Rotterdamse Marmer Industrie. Er zijn in de Doelen meer dan 21 soorten marmer gebruikt en in totaal 20400 m2 natuursteen. Wim vertelt zijn herinneringen aan die tijd..

 "In de tijd dat de Doelen gebouwd werd ging ik bij mijn vader in de fabriek werken. Ik heb in die tijd meegeholpen bij het maken van de Travertin dozen. Deze werden gebruikt voor de wanden van de Grote Zaal." "Maar dat was niet alles" vertelt Wim, "voordat de Doelen gebouwd werd was mijn vader al bijna tien jaar bezig met het verzamelen van marmer en andere natuurstenen. Niemand wist toen nog echt van de bouw van de Doelen, maar mijn vader reisde al door heel Europa om verschillende soorten natuursteen in te kopen. Mijn moeder en ik mochten dan af en toe mee op reis. Zo zijn we onder andere in Italië en in Zwitserland geweest. Uit Zwitserland komt het Cristallina Virginio marmer. Dit marmer is gebruikt voor het enorme gevelwerk aan de buitenkant van het gebouw. Wist je dat er in totaal ongeveer 4200 m2 marmer is gebruikt voor de gevel van de Doelen? Dat was echt heel veel en deze marmersoort is niet alleen gebruikt voor de gevel maar ook in het gebouw. Zo zijn de wanden van de Feestzaal, nu de huidige Arcadis Zaal, compleet gevormd uit dit marmer."

"Naast de gevel en de feestzaal bestaat ook het kunstwerk in de foyer van de Grote Zaal uit dit marmer. Ik ben betrokken geweest bij het vervoeren van de marmerplaten naar het atelier van de kunstenaar. Het atelier was in Alblasserdam. We moesten daar die zware platen heen brengen zodat de kunstenaar ze kon graveren. Toen deze klus klaar was hebben we alle platen weer terug gebracht naar de RMI waar we ze schoongemaakt hebben. Uiteindelijk zijn de platen door ons gemonteerd in de foyer. Ik heb mooie herinneringen aan dat proces. Als ik nu nog eens in de Doelen kom loop ik altijd langs dat kunstwerk, dit brengt me dan even terug naar de herinneringen van die tijd.."

Ook een verhaal? Stuur het ons!