De Doelen

30 augustus 2016

Een fonkelende seizoensopening met Gewandhaus­orchester Leipzig

'In de Doelen gebeurde iets wonderlijks' schreef de Volkskrant over het concert van Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van de 89-jarige Blomstedt. Vier sterren gaf de krant aan dit concert waarmee wij ons nieuwe muziekseizoen hebben geopend.

Herbert Blomstedt en zijn musici voerden Bruckner 5 uit en het Noorse vioolwonder Vilde Frang voegde zich bij hen voor Bachs Tweede Vioolconcert. Het was indrukwekkend om te zien hoe een van de oudste nog actieve dirigenten het orkest vol passie en met tomeloze energie leidde. En hij dirigeerde de ontzagwekkende Vijfde symfonie van Bruckner ook nog eens uit het hoofd. Ook de pers was enthousiast en zowel de Volkskrant als NRC gaven aan deze uitvoering vier sterren. De recensies van de Volkskrant en NRC zijn online terug te vinden.

Na het concert hebben we mooie reacties ontvangen. Een kleine selectie staat onderaan deze pagina.

Op dezelfde avond vroegen we enkele musici hoe het is om met maestro Blomstedt samen te werken. Bekijk hieronder hun verhaal.

Reacties

Toon alle reacties

J. Jansen

Wat een fantastisch concert door een zeer goed orkest met een dirigent van wereldklasse. En als je dan bedenkt dat deze man al 89 jaar is dan is dit echt een superprestatie. Met zo veel passie muziek maken samen met een prachtig orkest. Ik heb genoten!!!

Henk Marrink

Zeer tevreden over het vioolconcert. Vilde Frang speelde prachtig. De symfonie was ingewikkelder. Mijn omgeving dweept met Bruckner. Voor mij is het nog onbereikbaar. Wel heb ik hele mooie momenten gehoord en was ik zeer onder de indruk van de dirigent.

H.J.M. Versteeg

Wat hebben wij genoten van de geweldige mooie uitvoering van de Vijfde symfonie van Anton Bruckner. En dan die tomeloze energie van Herbert Blomstedt, wat hij op zijn hoge leeftijd klaarspeelt is ongelofelijk.

Martin van Leeuwen

Wat een fantastisch concert! Zinderend. En wat een dirigent, de hele symfonie gedirigeerd zonder partituur voor zijn neus. Terecht kregen hij, de briljante violiste en het orkest een langdurig applaus voor hun geweldige gezamenlijke prestatie.

Coen

Heb het concert mogen bijwonen. Mijn eerste kennismaking met de muziek van Bruckner, maar ik heb genoten! Jammer, dat het niet was uitverkocht.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer