De Doelen

30 juni 1966

Op pantoffels in de concertzaal

Hoboïste Joke Meeder is in 1966 net afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en mag in de Doelen haar eerste solorecital geven. Een bijzondere gebeurtenis waar haar ouders naar willen komen luisteren. Het loopt net even anders dan verwacht.

'Als hoboïste mocht ik eind juni 1966 een halve avond een recital geven in de Kleine Zaal (tegenwoordig Jurriaanse Zaal). Dat betekende: in de middag studeren in de solistenkamer, af en toe wat rusten en door de Doelen drentelen. Daarna wat eten, omkleden en opmaken. Tot slot met de pianist de laatste puntjes op de i zetten tijdens de generale repetitie. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat Istvan Hajdu mijn begeleider was; fantastisch! Op het programma stonden de Sonate in c klein van Händel, twee Romances van Schumann en de Hobosonate van Poulenc. Voor het concert had ik een prachtige lange, zwarte jurk gekocht, mouwloos en met een opstaand zilverkleurig kraagje. 

Mijn ouders hadden beloofd om te komen luisteren. Dat was iets wat maar weinig voorkwam en door hun onwennigheid waren ze misschien wel wat gespannen. Het concert begon om 20.15 uur, tegen 19.30 uur nam mijn moeder vanuit Schiedam een taxi naar de Doelen. Daar aangekomen ontdekte ze dat ze in de haast mijn vader was vergeten mee te nemen...! Mijn vader kwam er nog net op tijd achter dat zijn vrouw zonder hem was vertrokken en wist niet hoe snel hij op zijn beurt ook een taxi moest nemen. Maar in diezelfde haast was hij even vergeten dat hij zijn nette schoenen nog niet had aangetrokken en zo gebeurde het dus dat mijn vader bij mijn eerste solorecital op zijn pantoffels in het publiek zat... Gelukkig was de zaal behoorlijk vol, dus ik weet niet of iemand het echt gemerkt heeft. 

Mijn ouders waren boos op elkaar en in de solistenkamer kreeg mijn vader de 'opdracht' om op zijn sloffen in de hoek van de kamer te gaan staan en zich met niemand te bemoeien. Later is het weer goed gekomen, maar of ze daarna nog vaak naar de Doelen zijn geweest blijft twijfelachtig!'

 

Joke Meeder in de solistenkamer na afloop, links op de foto Istvan Hajdu

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer