De Doelen

02 maart 1995

Robert Holl schrijft voorstelling op een bierviltje

Als assistent-programmeringszaken maakt Evelien Masselink de artiesten van dichtbij mee. Op een avond in 1995 eet zij een scholletje met opera- en liedzanger Robert Holl en pianist Rudolf Jansen om de liedavonden van Schubert door te spreken.

Denk je aan Robert Holl, dan zeg je Schubert. De Rotterdamse zanger is één van de meest gerenommeerde Nederlandse opera-en liedzangers van Nederland en staat bekend om zijn liedavonden waarin hij Schubert zingt.

Evelien weet nog goed dat directeur Huub van Dael op een dag tegen haar zei: "Volgend jaar hebben we een jubileum van Schubert en Robert Holl, laten we vanavond met hem gaan eten om het programma voor een Schubertiade op te zetten." Evelien: "Schubert organiseerde tijdens zijn leven deze liedavonden. Huub wilde zo’n gebeuren samen met Robert Holl en andere zangers terugbrengen in Rotterdam." Ze is in de gloria als Huub voorstelt om uit eten te gaan. "Meestal hebben musici een impresario. Als je hen wilt inplannen voor een programma, dan overleg je zelden met de artiest zelf, maar altijd met hun agent. Wij, als organiserende concertzaal, gingen weinig uit eten met musici. Dat gebeurde twintig jaar geleden niet vaak." Maar Robert Holl en zijn pianist Rudolf Jansen staan er wel voor open. Ze zeggen toe en schuiven samen met hun vrouwen aan in restaurant Schouwburgplein voor een scholletje en een goed glas witte wijn.

"Het idee was dat we zouden praten over een speciale avond, maar er kwamen zoveel ideeën op tafel - die Robert Holl op de achterkant van een bierviltje krabbelde - dat het al gauw een heel weekend werd", vertelt Evelien vrolijk. "Robert heeft een zware stem, je hoort dat hij een zanger is. Met die zware stem somde hij teksten en titels op. En ik maar schrijven en schrijven. Achteraf zocht ik in de muziekencyclopedie op of ik alles goed had onthouden. Ik vond het te gek dat ik mocht meehelpen organiseren. De mannen waren zo aardig en hadden totaal geen kapsones."

Na afloop van het diner gaat Evelien naar huis met het programma op een bierviltje. In de Eduard Flipse Zaal studeert ze op schema’s voor het muzikale weekend. "Het werd meer dan een liedavond met Robert Holl. Er traden dat weekend zelfs kwartetten, sextetten en vrouwen- en mannenkoren op. En al die tijd tijdens het organiseren dacht ik: wat tof dat mij dit overkomt. Dat ik hier deel van uitmaak", besluit Evelien trots. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer