De Doelen

14 juni 1966

Een dierbare herinnering aan de piepjonge Doelen

In 1966 vond de opening van het Holland Festival plaats in de Doelen. Een avond waar Erica Wijs mooie herinneringen én een brief van een aanbidder aan overhield.

"Het Holland Festival is sinds het ontstaan een voornamelijk Amsterdamse aangelegenheid geweest. Maar toen in 1966 in Rotterdam de Doelen werd geopend vond men dat de opening van het festival bij uitzondering daarheen verplaatst moest worden. En zo gebeurde het ook. Op de avond van 14 juni 1966 werd in de - nog geen maand oude - Doelen het Holland Festival geopend, in aanwezigheid van Koningin Juliana en Prins Bernhard. 

Het concertprogramma werd verzorgd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Franz-Paul Decker. Het concert werd geopend met het Esterhaze te Deum van Haydn, een stuk dat niet lang daarvoor was ontdekt door de beroemde musicoloog en Haydn-kenner H.C. Robbins-Landon. De koorpartij werd gezongen door het koor van het Rotterdams Conservatorium, dat het stuk had ingestudeerd o.l.v. Kees Stolwijk. Ik zong enthousiast in dat koor mee. Het concert werd live op tv uitgezonden en blijkbaar ben ik duidelijk in beeld geweest, want ik kreeg enkele dagen later een bewonderende brief daarover van een (niet eens zo heel erg stille) aanbidder...

Na de pauze werden Eglogues van Robert Heppener en La Valse van Ravel gespeeld, maar helaas mocht ik dat niet meer live meemaken. Stolwijk stuurde me namelijk naar huis met de opdracht om vroeg naar bed te gaan, want de volgende dag vond mijn eindexamen voor het hoofdvak solfège/algemene muziekleer plaats. Waarom Kees Stolwijk mij naar huis stuurde? Hij was naast dirigent van het koor ook mijn hoofdvakdocent, dus hij had daar natuurlijk wel iets over te vertellen. Bovendien was dat examen extra spannend, omdat ik de eerste in Nederland was die in dat specifieke vak zou afstuderen!

Ik ben inderdaad braaf naar mijn kamer gegaan (op vijf minuten loopafstand van de Doelen) en heb het tweede deel van het concert in bed via de radio beluisterd. Of ik die nacht goed geslapen heb herinner ik me niet meer, maar ik ben wel met prachtige cijfers geslaagd en heb daarna nog veertig jaar aan hetzelfde conservatorium en in datzelfde vak les gegeven. Het spreekt vanzelf dat ik nog héél vaak in de Doelen ben geweest (en er nog steeds graag kom!)."

Brief van een bewonderaar
Opening van het Holland Festival in 1966

Ook een verhaal? Stuur het ons!

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer