De Doelen

16 juni 1975

Een bijzondere eerste kennismaking met minimal music van Philip Glass

Bezoekers José en Margreet van Rosmalen bezochten in 1975 een optreden van het Philip Glass Ensemble in de Doelen. Tijdens dit experimentele optreden zaten de bezoekers niet op stoelen in de zaal, maar op de grond in de hal.

"In 1975 verhuisden wij als jong stel van Utrecht naar Rotterdam. In de zomer van dat jaar bezochten we voor het eerst de Doelen: een optreden van de Amerikaanse componist Philip Glass. Dit concert maakte onderdeel uit van het Holland Festival, dat normaal gesproken in Amsterdam plaatsvond. Het festival beperkte zich in die jaren echter niet alleen tot Amsterdam, ook in andere steden vonden optredens plaats.

Het Philip Glass Ensemble trad op van 15 tot en met 19 juni. Het optreden waar wij bij waren vond op 16 juni plaats in de Hal Grote Hal van de Doelen. Glass en zijn ensemble zaten tijdens het optreden op de grond en wij, als toeschouwers, zaten om hen heen. Ik herinner me dat er zelfs mensen zaten te roken tijdens het optreden, iets wat nu niet meer denkbaar zou zijn!

De muziek begon en daar zaten we dan: op de grond in de Hal Grote Zaal. Die avond maakten we voor het eerst kennis met minimal music. Dat was een heel bijzondere ervaring. De compositie die uitgevoerd werd was Another look at harmony. In de programmatoelichting werd de muziek als geestverruimend aangeprezen en dat was het ook! De muziek fascineerde ons door de vele herhalingen van schijnbaar dezelfde klanken, echter zat er toch veel variatie in de compositie. 

Ons eerste bezoek aan de Doelen maakte veel indruk op ons en de andere bezoekers. Wij zijn na dit eerste bezoek nog vele malen in de Doelen teruggekomen."

In het archief van het Holland Festival is de onderstaande informatie over dit concert terug te vinden: 

"Het werk van de jonge Amerikaanse componist Philip Glass staat – na diens jarenlange verblijf in Tibet – in het teken van een nieuwe meditatieve muziek voor electronische orgels en piano’s plus blaasinstrumenten, die associaties wekt met mantra’s, raga’s enz. en de toehoorders een verruimende geestelijke ervaring schenkt."

 

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer