De Doelen

08 november 1973

Koningin Juliana beschermen bij ingang de Doelen

Op 8 november 1973 staat politieagent Han Karels in ‘uitgaanstenue’ bij de ingang van de Doelen. Hij zorgt tijdens de plechtige opening van de Erasmus Universiteit ervoor dat koningin Juliana ongehinderd het concertgebouw kan betreden.

In de bakkerij waar Han in 1968 werkte, voerde hij op een dag een grappig gesprek met een agent. "Zeiknat kwam de agent de bakkerij in. Hij zei tegen me: ‘Wil jij zo 65 worden, elke dag in de bakkerij? Ik heb van mijn mentor geleerd: een goede agent laat zich nooit nat regenen, dus ik doe ook iets fout.’ Dat gesprek zette me aan het denken. Binnen drie maanden zat ik op de politieschool", vertelt Han Karels die inmiddels met pensioen is.

Han begint als wijkagent op de West-Kruiskade. In 1973 krijgt hij de eer om Hare Majesteit bescherming te bieden tijdens de opening van de Erasmus Universiteit. "We kregen voorberichten over klagende studenten. Ze vonden dat ze met 300 studenten onvoldoende vertegenwoordigd waren in de Doelen. Om dat aantal op te schroeven lieten ze valse kaarten maken, maar die kaarten waren eenvoudig te onderscheiden van de originele", vertelt de oud-politieagent.

De studenten klagen niet alleen over het bezoekersaantal, ze demonstreren buiten met spandoeken tegen de kosten van de universiteit. "Ze vonden de Erasmus Universiteit te duur. Dat wilden ze ons en de koningin duidelijk maken." Gelukkig hoeft Han geen arrestaties te verrichten. "De studenten waren rustig. Ze hebben de koningin buiten een pamflet aangeboden, die pakte ze aan, en ik kon hen op gepaste wijze terug in de rij drukken."

Ondanks de demonstraties staat Han te genieten. "Ik hoefde niet, net als nu, met mijn gezicht naar het publiek te staan. Dus ik kon op mijn gemak de koningin aanschouwen. Ik vond het een bijzonder gevoel dat ik haar bescherming mocht geven. Als ik de foto terugzie, zie ik nog steeds aan mijn hoofd dat ik geniet."

 

Artikel over het bezoek in NRC Handelsblad, Han Karels staat onder het pijltje op de foto

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda