De Doelen

18 mei 1966

Backstage anno 1966

Wie kan zeggen dat hij Ike en Tina Turner in de Grote Zaal van de Doelen heeft zien ruzie├źn, na afloop van hun concert? Of dat hij de VIP-ruimten van koningin Juliana en prins Bernard heeft mogen aankleden? Ed Vette heeft genoeg bijzondere herinneringen.

Tijdens de opening in 1966 beleefde ik meteen een van de meest zenuwslopende momenten van mijn carrière. ‘Het was meteen bingo, stroomstoring in de Grote Zaal. Er was maar één oplossing: nieuwe zekeringen plaatsen en die koelen met stofzuigers, om te voorkomen dat ze oververhit raakten. Het was een goede oefening omgaan met paniek.’

Vette zegt terug te kijken op een ‘geweldige tijd, met veel fijne collega’s’. Ik leerde allerlei bijzondere artiesten kennen. ‘Zoals André van Duin, die toen net begon, en fantastische grappen uithaalde met zijn geluidsrecorder,’ vertelt hij, ‘Ike en Tina Turner, die hun persoonlijke problemen soms gewoon op het podium uitvochten. Het Lurelei Cabaret, met Jasperina de Jong, Sylvia de Leur en Erik Herfst. Ook verzorgde ik het geluid tijdens klassieke concerten in de Grote Zaal, waardoor ik klassieke muziek echt heb leren waarderen. De jaarlijkse uitvoering van de Marinierskapel was er een waar ik echt naar uitkeek.’

Ook was ik vaak aan het werk tijdens de vele congressen die bij de Doelen georganiseerd werden, onder andere door de Medische Faculteit, waar ik in 1971 een baan aangeboden kreeg en in dienst trad.

Ik zal altijd met weemoed terugdenken aan mijn bijzondere tijd bij de Doelen.  

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer