De Doelen

02 november 2016

Harry Potter in Concert

In het najaar van 2016 bracht het Rotterdams Philharmonisch Orkest een ware primeur: de Europese première van Harry Potter in Concert.

Eerst waren er de boeken van J.K. Rowling, die de wereld veroverden. Toen kwam de verfilming, die een enorme bioscoop-hit werd. En sinds 2016 is de magie van Harry Potter ook in de concertzaal te beleven, met de Europese première van Harry Potter in Concert: de filmvertoning van Harry Potter and the Philosopher’s Stone, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Rotterdamse productie  maakt deel uit van een wereldtournee, met in iedere stad een ander orkest. ‘Negentig procent van de spanning zit ’m in de muziek’, heeft de Philadelphia Inquirer al geschreven; ‘anderhalf decennium na zijn première heeft deze film eindelijk zijn meest volmaakte vorm gevonden.’ Bij de drie uitvoeringen in de Grote Zaal van de Doelen laten duizenden bezoekers zich betoveren. En dat is nog maar het begin: in de jaren daarna zal het orkest de reeks voortzetten met de volgende episodes van de film.

Ontdek 100 jaar orkest

In 2018 bestaat het Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar. Kijk hier voor meer bijzondere momenten uit honderd jaar orkestgeschiedenis. 

Reacties

Toon alle reacties

John Lots

Wow... echt een uitstekende avond. De hele sfeer, de leuk opgemaakte trappen, de hoeveelheid jeugdigen.. Alles was goed geregeld. Het Rotterdams Philharmonisch is voor zulke grootse werken een uitstekende match.

Anja van Someren

We hebben super genoten van Harry Potter in concert. Indrukwekkende performance van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Diana van Klooster

Wat een mooie zaal, schitterend geluid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ook nog een film op de achtergrond. Al met al een top avond gehad.

Patricia

Geweldig! Film Harry Potter en dan het orkest erbij in een fijne zaal. Poos geleden The Matrix gezien en ook dat was fantastisch. Op naar de volgende keer.

Xyantha Gouverneur

Geweldige uitvoering van Harry Potter in Concert! Groot compliment voor het gehele orkest. Ik heb ervan genoten.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Ennio Morricone dirigeert zijn eigen filmmuziek

Ennio Morricone geldt als een van de beroemdste filmcomponisten allertijden. In 1988 stond hij samen met het Metropole Orkest in de Doelen, waar hij zijn eigen filmmuziek dirigeerde uit films als The Mission en Once Upon a Time in the West.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.