De Doelen

18 mei 1966

Jarig op het podium tijdens het openingsconcert

Elsa Kloos en de Doelen zijn op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Op 18 mei 1966, de dag van de opening, wordt Elsa 21 jaar. Samen met het conservatoriumkoor zingt zij, voorafgaand aan het officiële openingsconcert, in de Doelen.

Met een oranje strik in haar haar staat Elsa op het podium in de Grote Zaal. Ze zingt samen met het conservatoriumkoor een Nederlandse tekst op een stukje van de Haydnsymfonie. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest begeleidt het koor. ‘We hadden elkaar vooraf moed ingesproken. Het was spannend en we wilden het goed doen. Tegelijkertijd hadden we er ontzettend veel zin in’, vertelt Elsa.

‘Ik was zo blij dat de Doelen gebouwd werd. We hielden met het conservatorium onze uitvoeringen in de aula aan de Mattenessenlaan en later in de Oude Schouwburg, maar dat was behelpen. Toen ik hoorde dat de Doelen werd gebouwd, heb ik er echt naartoe geleefd.’

Veel details van het openingsfeest weet Elsa niet meer. ‘We waren zo met onszelf bezig. Ik weet alleen nog dat het een groot feest was. Na afloop hebben we uren met elkaar nagepraat over het concert. We waren er zo verguld mee; zo trots dat wij daar zongen.’ Voor Elsa is deze dag extra speciaal. ‘Op het moment dat ik 21 werd, mocht ik van mijn vader eindelijk mijn vleugels uitslaan en op kamers gaan.’

Sinds de opening vinden alle uitvoeringen van het conservatorium voortaan in de Doelen plaats. ‘De Doelen werd mijn thuisbasis. In mijn carrière als mezzosopraan heb ik vele malen in de Kleine (later Jurriaanse) en Grote Zaal gestaan. De akoestiek is fantastisch. Als de Grote Zaal vol zit, dan hoort het publiek achterin je ook. En de Jurriaanse Zaal is optimaal. Of je zacht of luid zingt, je stem komt daar helemaal tot zijn recht. Rotterdam mag, wat mij betreft, best wat trotser zijn op het concertgebouw.’ 

Elsa Kloos bij het openingsconcert van het Holland Festival op 14 juni 1966
Elsa Kloos en Robert Holl in de Jurriaanse Zaal

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

'De opening was een bijzonder moment'

Notaris en pianist Hans Oudenaarden was als 17-jarige aanwezig bij het openingsconcert in de Doelen. Later zou hij hier regelmatig terugkeren als bezoeker én voor het geven van concerten. In dit filmpje vertelt hij over zijn beleving van de Doelen.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.