De Doelen
© François Goupil

30 november 2017

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Het was een ware happening in de Grote Zaal, op 30 november 2017. Yannick Nézet-Séguin, scheidend chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gaf op uitnodiging van de Doelen een concert met zijn ‘andere orkest’: het Orchestre Métropolitain de Montréal. Dit orkest was voor het eerst buiten Canada op tournee. Op deze avond werd duidelijk hoe bijzonder het was voor Yannick om zijn Canadese orkest te dirigeren in ‘zijn eigen’ Grote Zaal in zijn vertrouwde Rotterdam. Om deze band nog verder te versterken, onthaalde burgemeester Aboutaleb de leden van zowel het Rotterdams Philharmonisch als het Orchestre Métropolitain op het stadhuis. Zowel Yannick als de burgemeester onderstreepten de unieke band die musici met elkaar kunnen scheppen (het Rotterdams Philharmonisch was eerder te gast in Montréal) en ook hoe waardevol muziek kan zijn als bindende kracht voor de samenleving. Het Canadese orkest schitterde in de Doelen in onder meer het Eerste Celloconcert van Saint-Saëns met cellist Jean-Guihen Queyras en de geliefde Enigma-Variaties van Elgar. Na afloop van het concert schonk Yannick de baton die hij op die avond had gebruikt aan directeur Gabriël Oostvogel en hoofd programmering Neil Wallace.

Na een ovationeel applaus richtte Yannick het woord tot het publiek. Hartverwarmend hoe hij omschreef hoe bijzonder het voor hem was dat het Orchestre Métropolitain de Montréal, zijn ‘Canadese familie’, hier vanavond had opgetreden, zittend in de stoelen van zijn ‘Rotterdamse familie’. Hij was zichtbaar geroerd. Zeker ook toen zijn liefde voor de Doelen en het Rotterdamse publiek vanuit de zaal werd beantwoord met: ‘We love you too…’

Reacties

Toon alle reacties

Bas Buikhuisen

What a beautiful concert last night in de Doelen. Thank you!! Merci beaucoup!! Bedankt!!

Hermineke van Bockxmeer

An unforgettable night with Métropolitain and Nézet-Séguin in de Doelen. The first European tour of this Canadian orchestra from Montréal. The performance was so beautiful and emotional.

Claus Verbrugge

Very impressive first concert at de Doelen of Orchestre Métropolitain de Montréal with maestro Nézet-Séguin.

Sabine Nolke

Watching Yannick create music with his hands is pure magic!

Corinne

Yannick Nézet-Séguin excelleert met alt Marie-Nicole lemieux in de Doelen en het publiek omarmt zijn Canadese orkest uit Montréal.

Marco de Bock

Dear Yannick, Orchestre Métropolitain and soloists. Our hands are still sore from applauding for your magical performance yesterday. The same probably applies for our fellow visitors in a fully packed de Doelen. THANKS!

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.