De Doelen
'Vox Jublians' in de Doelen

26 december 1968

De eerste keer 'Vox Jubilans' in de Doelen

Het Waddinxveense koor 'Vox Jubilans' stond in december 2015 voor de 43e keer in de Doelen. De huidige voorzitter Harco Hagen kan zich de eerste keer dat het koor in de Doelen stond nog goed herinneren. Het was spannend of het allemaal zou slagen..

"Het Waddinxveense koor 'Vox Jubilans' zong vanaf 1957 tot en met 1967 in de Wilheminakerk te Rotterdam- Zuid. Door sanering van de oude stadswijken in Zuid en de bouw van de Brienenoordbrug moest de Wilhemniakerk gesloopt worden. Betekende dit einde oefening van het concerteren in Rotterdam of toch niet? In de binnenstad van Rotterdam was in die tijd kort geleden een concertzaal geopend: 'de Doelen'. De vraag was of dit haalbaar en vooral ook het wel betaalbaar was voor ons koor? 

Er werd informatie opgevraagd bij Feike Asma van de orgelcommissie. In eerste instantie kwam er een duidelijke 'nee'. De kosten zouden veel te hoog zijn om op deze nieuwe locatie een concert te organiseren. We hadden niet alleen te maken met de kosten van de zaal maar ook de kosten van het vervoer van de koorleden, solisten, musici en het drukwerk. 

Uiteindelijk kwam er vanuit onverwachte hoek goede raad van iemand die geen lid was van 'Vox Jubilans'. Deze raad kwam van de heer Teus Verweij. Hij was een goede vriend van de toenmalige voorzitten Arie Kooijman en een sympathisant van het koor. De heer Verweij wist de heer Stuurman, directeur van een architectenbureau in Waddinxveen, over te halen zich garant te stellen voor een eventueel tekort dat zich zou kunnen voordoen als er werd besloten om de Doelen af te huren. De enige mogelijkheid om in 1968 een zaal in de Doelen te huren was op de morgen van tweede kerstdag. Er werd besloten een poging te wagen. Om de zaal vol te krijgen werd de toegangsprijs zo laag mogelijk gehouden. Ik herinner me nog dat het 3,00 gulden per zitplaats was. 

Intensief werd in alle plaatselijk en regionale kranten bekenheid gegeven aan dit concert. Wat bleek op tweede kerstdag? Het was gelukt! De Grote Zaal was helemaal uitverkocht, dat betekende dat er ongeveer 2200 bezoeker naar het koor kwamen luisteren. Wie had dat ooit gedacht? Het was uiteindelijk niet meer nodig om van de garantiepot gebruik te maken. Toch was het zonder de garantstelling van de heer Teus Verweij nooit gelukt. 

Een jaar later stond 'Vox Jubilans' voor de tweede keer op het podium in de Grote Zaal. Dit keer waren er zelfs meer bezoekers dan plaatsen in de zaal. Velen moesten onverrichterzake naar huis terugkeren. Het zingen was in deze setting een geweldige ervaring. Het ontroerende van het concert in de Doelen was, dat toen het was afgelopen, de mensen gingen staan en zingen als antwoord op hetgeen was net ten gehore was gebracht. De volheid van het zingen kwam hier tot zijn volste recht."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer
Afbeelding bij De Postbode en de Engel

De Postbode en de Engel

Sinds 2008 is het een traditie: iedere kerstvakantie presenteren we een kerstvoorstelling voor het hele gezin. In 2013 was dit De Postbode en de Engel. Een vrolijke kinderkerstshow waarin kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen voorbij kwamen.

Lees meer