De Doelen

26 december 1979

Onvergetelijke herinneringen aan 'Vox Jubilans' van een jonge knul

Het Waddinxveense Koor 'Vox Jubilans' stond in december 2015 voor de 43e keer met kerst in de Doelen. De heer Adriaanse heeft als jonge knul één van de eerste concerten bijgewoond, dit was een onvergetelijke herinnering.

Het Waddinxveense Koor 'Vox Jubilans' stond in december 2015 voor de 43e keer met kerst in de Doelen. De heer Adriaanse heeft als jonge knul één van de eerste concerten bijgewoond, dit is voor hem een onvergetelijke herinnering.

“Ik ben verschillende keren in de Doelen geweest. Één van die keren betrof een kerstconcert van het Waddinxveense koor ‘Vox Jubilans’. Ik was toen een jonge knul van ongeveer twintig jaar en ging voor het eerst naar een concert in de Doelen. Ik weet het nog goed. Het was op tweede kerstdag om half elf ’s morgens, zoals deze concerten nu nog steeds plaatsvinden. Er gebeurde vanalles, koorzang, samenzang, solozang, een muzikaal intermezzo en een meditatie die gedaan werd door de predikant. De predikant die het toen deed was de vriend van de organist, Jac van Dijk.

Het was tegen half elf toen het publiek en de rest van de aanwezigen hun plaatsen innamen. Toen het eenmaal stil geworden was ging er op het moment van aanvang linksboven een deurtje open. Daar kwam de organist, Feike Asma die intussen al op hoge leeftijd was, moeizaam en voorzichtig het trapje af. Hij liep richting de speeltafel. De speeltafel had een centrale plaats op de koortribune en de organist nam plaats op de orgelbank. Even later klonk het voorspel van het lied: ‘Komt allen te samen jubelend van vreugde’ waarna de samenzang volgde. Wat ik toen hoorde daveren door deze concertzaal was geweldig! Het werd legendarisch vertolkt door Feike Asma. Hij begeleidde en speelde als een ‘jonge hond’. Maar ook Ds. Jac van Dijk en de musici deden nog eens een flinke duit in het zakje en leefde zich uit. Dit is lang geleden maar onvergetelijk voor mij.”

Ook een verhaal? Stuur het ons!