De Doelen

04 oktober 1969

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

"Het was mijn allereerste concert ooit en wat voor één. Ik ben enorm geïnteresseerd in muziek. Deze live-ervaring vond ik zo geweldig. Dat had ik nooit beseft. Robert Plant begon met zingen en toen dacht ik: dit is het gewoon. Daarna ging mijn halve geld eraan op."

Spectaculaire act van The Tubes

Vanaf 1969 bezoekt hij bijna maandelijks een concert in de Doelen. Eerst met een vriend, later met zijn vriendin Linda die net zo verslingerd is aan rockmuziek. The Tubes staat hem nog helder voor de geest. Deze rockband uit San Francisco zorgt op 23 mei 1981 voor een gedenkwaardige avond. ‘Ze namen met hun nummers de Amerikaanse samenleving op de hak. In elk nummer creëerden zij een andere setting. De ene keer komt de zanger op als zakenman, dan als travestiet of als homo met een SM-act. Ik weet nog dat er een dame uit de zaal het podium opgesleurd werd. Ze kreeg een mes op haar keel, daarna wrong Fee Waybill zichzelf in een dwangbuis en zong daar een prachtig lied over.’

Linda Scheppink: 'Het mooiste vind ik als er chemie ontstaat tussen de bandleden. Dat ze met hun hele wezen muziek maken en dat ze het goed hebben met elkaar. Daar geniet ik van.' Gerard: ‘Je voelt dat en je ziet het aan de communicatie onderling: hoe ze lachen en dollen. Maar het moet wel gemeend zijn. Ik heb liever een vakman als Van Morrison die kwaad is op het podium, dan een Diana Ross die het niet meent.’

Boze Van Morrison

Linda slaat haar handen voor haar mond als ze terugdenkt aan haar eerste concert van Van Morrison op 28 september 1986. ‘Wat vond ik dat erg! Hij schold zijn band uit ten aanzien van het hele publiek. Hij riep hen op het podium tot orde met zo’n belerend vingertje.’ De Noord-Ierse muzikant stond bekend om zijn norsheid. ‘Hij deed voor hoe het wel moest. De bandleden geneerden zich enorm. Het volgende nummer keek Van Morrison steeds achterom, zo van: begrijpen jullie nu wat ik bedoel?!’, vertelt Gerard.

‘Vreselijk vond ik het. Ik wilde daar nooit meer naar toe, maar Gerard was enorm fan. Toen Van Morrison op 4 oktober 1988 weer optrad in de Doelen, ben ik toch maar met hem mee gegaan. Hoe boos ik ook was, het is fijn om de muziek samen te beleven. Van Morrison heeft ons die avond van de sokken gespeeld. Geweldig concert. Fan voor het leven!’  Gerard: Hij was toen zó dronken dat hij tijdens zijn concert met zijn handen langs de lijn zijn microfoon zocht, maar hij speelde en zong foutloos.’ 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer