De Doelen

01 september 1966

Café chantant 't Winkeltje in de Doelen

Niet ál onze bezoekers zullen het zich herinneren, maar van 1966 tot 1972 huisde er een heus café chantant in de Doelen: ‘t Winkeltje van Ansje van Brandenberg.

Ansje van Brandenberg was een van de eerste tv-personalities van ons land. Begin jaren vijftig was ze op de buis als musicalster, in de jaren zestig werkte ze als omroepster voor de VARA en daarna werd ze een van de vertrouwde gezichten van de NCRV. Daarbuiten runde ze in Rotterdam een eigen podium, waar ze kon doen wat ze het allerliefste deed: acteren, zingen en dansen. Een plek om je te amuseren, een soort café-chantant. Het heette ‘t Winkeltje en was een begrip.

Voor ‘t Winkeltje in de Doelen terecht kwam, beleefde het twee succesvolle jaren aan Haringvliet 94. Hier was plek voor zo’n 85 bezoekers, voor wie Ansje met plezier optrad. Bezoekers bepaalden zelf wat Ansje zong. Ze konden kruisjes zetten op het schoolbord bij de ingang, waarop Ansje titels van liedjes had geschreven. In nog geen twee jaar tijd ontving ze 120.000 bezoekers in ‘t Winkeltje. Toen ‘t Winkeltje aan het Haringvliet moest sluiten, omdat de ruimte niet meer voldeed, vond Ansje een nieuw thuis in de kelder van de Doelen, onder restaurant De Harmonie, dat toen in ons pand zat. Avond aan avond werden 135 gasten door Ansje geëntertaind. Eens per jaar kwam ze met een heel nieuw programma, dat dan werd uitgezonden door de NCRV. Maar er traden ook gasten op in ‘t Winkeltje, zoals Frans Halsema, Jos Brink, Luc Lutz en Saskia en Serge. In 1972 sloot Ansje haar cabaretcafé in de Doelen en verhuisde ze naar Nieuwe Binnenweg 57B. Daar heeft ze het nog vijftien maanden volgehouden, toen was het genoeg geweest voor Ansje.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?