De Doelen

01 juli 1965

Hoeveel stoelen in de Grote Zaal?

Oorspronkelijk zou de Grote Zaal in de Doelen maar liefst 3000 stoelen krijgen. Uiteindelijk werden dit er zo'n 2250. De heer Van der Slik bezocht de zaal toen deze al in een ver gevorderd stadium was.

'Tijdens de aanbouw van de Doelen was het nog niet duidelijk hoeveel zitplaatsen de Grote Zaal zou krijgen. De directie van de Doelen stond erop dat de Grote Zaal een capaciteit moest krijgen van 3000 zitplaatsen. Van hogerhand werd dit aantal in twijfel getrokken en stelde men dat de directie dat eerst maar eens "hard" moest maken. Hierdoor werd het aantal zitplaatsen van de Grote Zaal gereduceerd tot 2250. Dit is nu nog te zien door de verhouding van de gangen en trappen tot de Grote Zaal, die op een groter aantal mensen gebaseerd is.

Toen de Doelen in aanbouw was en reeds in een ver gevorderd stadium, bezocht ik met mijn werkgever (Koninklijk Natuursteenbedrijf De Steenklip uit Sneek) eens de Grote Zaal. We waren niet bij de bouw betrokken, maar we waren in de buurt en wilden graag zien met welke materialen de Doelen gebouwd werd. De stoelen waren reeds geplaatst. Het merkwaardige was dat op iedere stoel een rood lampje brandde. Met onze nieuwsgierigheid gingen wij naar iemand die daar bezig was en vroegen wat die rode lampjes te betekenen hadden. De man vertelde dat één lampje de warmte produceerde van het menselijk lichaam. Op die manier werd getest hoe de temperatuur in de Doelen zou zijn met publiek tijdens een concert.'

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.