De Doelen

18 mei 1967

Een symfonie voor.... eh, stofzuigers?

Een symfonie voor stofzuigers? Jazeker, het kon in de Doelen. Op 18 mei 1967, de eerste verjaardag van de Doelen.

Als je de foto hieronder bekijkt zou je bijna denken: 'd'r is een persoon niet goed geworre'. Maar dit zijn de technische handelingen die komen kijken bij het aansluiten van een boenmachine en drie stofzuigers, die een glansrol zullen spelen in het concert op de eerste verjaardag van de Doelen, 18 mei 1967. Het nieuwe concertgebouw is in alle opzichten zo’n groot succes, dat het verjaardagsfeest voor een gezond ironisch contrast in het teken van de hilarische ontsporing wordt gesteld. Een van de hoogtepunten wordt de uitvoering van Malcolm Arnolds Grand, Grand Festival Overture, waarin de meest delicate orkestpassages verstoord worden door het geraas van de vier huishoudelijke apparaten – bespeeld door Albert Mol, Jasper ter Linden, Jasperina de Jong en Hetty Blok. De zaal zit stampvol, de rest van Nederland kan het concert volgen op de televisie.

Vaste Doelenbezoeker Theo Kuster was erbij:

"Het was een jaar na de opening van de Doelen, het Doelen-effect was nog volop voelbaar, toen ik er de symfonie voor stofzuigers bijwoonde. De zaal zat in die tijd avond aan avond tjokvol, dus ook op die 18e mei in 1967. Ik hoor nóg Albert Mol, Jasper van der Linden, Jasperina de Jong en Hetty Blok één voor één hun stofzuigers aanzetten, en daarna weer uit. Bvvvvv, bvvvvv, bvvvvv. Stalen gezichten erbij, opperste concentratie. Met op de achtergrond het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat al even serieus speelde. Of het mooi was? Och… Ik zou de Doelen niet aanraden om zoiets weer eens te programmeren. Maar het paste in die tijd. Het was nieuw, het was gek en het is bij mij altijd blijven hangen."

Artikel over 1-jarig jubileum de Doelen in Het Binnenhof

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.