De Doelen

03 juni 1918

Het Rotterdams Philharmonisch wordt opgericht

In een woonkamer aan de Agniesestraat in Rotterdam-Noord besluiten vier muzikanten een vereniging op te richten, met als doel het spelen van 'degelijke muziek'. Beethoven, bijvoorbeeld.

In de woonkamer van Agniesestraat 33B, Rotterdam-Noord zitten vier mannen. Vier muzikanten, allemaal actief in het nachtleven – aangevoerd door Jules Zagwijn, muzikant in onvrede. Ze voeren een ernstig gesprek. Er wordt gemopperd, gezucht en gesteund. 

Niet dat het slecht gaat met de stad – in tegendeel. In 1918 bruist Rotterdam. De bevolking groeit, de haven biedt werk. De stad wordt overstroomd met nieuwe bewoners. Rotterdam ademt handelsgeest. Niet alleen wordt er gewerkt, er wordt ook volop plezier gemaakt. Het nachtleven van Rotterdam is beroemd. Overal spelen orkesten, op allerlei plekken in de stad wordt gedanst. Voor muzikanten is er volop werk. Maar dat werk blijft wel beperkt tot het spelen van amusementsmuziek – en daar wringt de schoen.

De oprichting van Het Genootschap

Want het is allemaal leuk en aardig hoor, dat spelen van volkse deuntjes ter vermaak in een van de vele Rotterdamse nachtclubs en variététheaters, maar heeft de muziek niet veel meer te bieden? De heren in de woonkamer zijn 'verstikt door de bedwelmende atmosfeer van variété- en cabaretmuziek', zo valt in een jaarverslag van een jaar later te lezen. Het viertal weet het zeker: willen ze meer en andere muziek kunnen maken, dan is het de hoogste tijd om het heft in eigen handen te nemen. De heren besluiten die avond een vereniging op te richten, met als doel het spelen van heel andere, 'degelijke muziek'. Beethoven, bijvoorbeeld.

Zeven dagen later komt hetzelfde gezelschap weer samen, dit keer in een bovenzaal van de Rotterdamse uitgaansgelegenheid Tivoli. Dit maal zijn ook tientallen andere muzikanten uitgenodigd. Ze hebben geen idee waarom, maar Jules Zagwijn doet de reden van de bijeenkomst snel uit de doeken. De oprichting van een 'Genootschap van beroepsmusici tot onderlinge kunstbeoefening', daar is niemand tegen. Bijna iedere Rotterdamse beroepsmuzikant ziet zo'n verzetje wel zitten.

Het orkest begint met vier optredens per jaar. 's Middags uiteraard, niet 's avonds, want dan moet er worden gewerkt in een van de vele theaters, café's of bioscopen in de stad. Van de amusementsmuziek zijn de heren voorlopig dus niet af, maar er is wél een hele wereld bijgekomen.

De kersverse vereniging is niet het eerste Rotterdamse symfonieorkest, maar op het moment van oprichten wel het enige: eerdere orkesten hebben het geen van alle gered. Maar het Genootschap blijkt een blijvertje dat de wereld verovert. Onder een andere naam, dat wel: al een paar jaar na de oprichting komt het bekend te staan. Na een paar jaar krijgt de vereniging een bescheiden subsidie, gaat het gezelschap in het openbaar spelen en verandert de naam. Eerst in het Philharmonisch Genootschap, later in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Die naam staat nog altijd fier overeind. 

Ontdek 100 jaar orkest

In 2018 bestaat het Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar. Kijk hier voor meer bijzondere momenten uit honderd jaar orkestgeschiedenis. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.