De Doelen

26 december 1966

Schipperskerst­feest: al ruim 65 jaar een traditie

Op tweede kerstdag vindt traditiegetrouw het jaarlijkse Schipperskerstfeest plaats. Al ruim 65 jaar komen schippers en hun kinderen op deze dag samen om Kerstmis te vieren. Jarenlang vond deze viering plaats in de Doelen.

Het Schipperskerstfeest werd ruim 65 jaar geleden bedacht door schipperspredikant Arie van der Most. Hij dacht dat het een goed idee zou zijn om met Kerstmis een samenzijn te organiseren voor schippers en hun kinderen, aangezien ze vaak van huis zijn en dus niet dezelfde mogelijkheden hebben tot sociaal contact als mensen aan wal. Het Schipperskerstfeest sloeg direct aan en werd een groot succes. De vieringen werden gehouden in de toenmalige Wilhelminakerk aan de Oranjeboomstraat, maar deze locatie werd al snel te klein. Vanaf 1966 werden de Schipperskerstfeesten daarom in de Doelen georganiseerd. Het waren feestelijke kerstvieringen met indrukwekkende concerten door grote koren en een activiteitenprogramma voor de kinderen. Tot maar liefst 3500 bezoekers kwamen hier jaarlijks op af. Schippers en andere geïnteresseerden droegen de viering een warm hart toe en de collecte opbrengst steeg van f 3.149,47 in 1965 in de Wilhelminastraat naar f 14.528,56 in de Doelen in 1970. 

Tegenwoordig vindt het Schipperskerstfeest elke tweede kerstdag plaats in de Pelgrimskerk in IJsselmonde. Nog steeds is het een laagdrempelige kerstviering voor schippers, waarbij overigens iedereen welkom is.

Lees hieronder het verhaal van Jannie Veninga Degenhart, die warme herinneringen heeft aan haar bezoeken aan het Schipperskerstfeest in de jaren zestig en zeventig: 

"Met Kerstmis gingen wij en de vele andere opvarenden in de binnenvaart met hun gezinnen naar de Doelen. Om kerst te vieren, maar ook om elkaar te ontmoeten. Het was steeds een groot feest. Men kwam van heinde en ver om deze kerstviering in de Doelen mee te maken, jaar na jaar. Vanaf vijf uur in de middag gingen de deuren open en werd de Doelen ingenomen door ons van de varende vloot. Er waren in die tijd heel veel vrijwilligers die meewerkten om van het Schipperskerstfeest een groot succes te maken voor ons. Het grote koor Deo Cantemus kwam zingen in de Grote Zaal en dat was voor ons een cultureel hoogstandje in de grote Doelen. Wij, die zoiets nooit meemaakten. De Kleine Zaal werd door honderden schipperskinderen ingenomen. Daar werd geknutseld, gezongen en gespeeld. In de pauze had je gelegenheid om iedereen te ontmoeten. Soms had je elkaar in maanden niet gezien. Aan het eind van de avond kwamen de kinderen langs de paden de Grote Zaal binnen, soms zingend en met zelfgemaakte lichtjes. De lichten in de Doelen werden dan gedoofd en dat maakte het zo romantisch. Indrukwekkend! Nu besef ik dat het hele feest afhing van al die vrijwilligers. Bij deze nog zeer zeer bedankt! Onze kinderen hebben nog steeds fantastische herinneringen aan die Schipperskerstfeesten in de Doelen."

Aankondiging Schipperskerstfeest 1967

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer
Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij De Postbode en de Engel

De Postbode en de Engel

Sinds 2008 is het een traditie: iedere kerstvakantie presenteren we een kerstvoorstelling voor het hele gezin. In 2013 was dit De Postbode en de Engel. Een vrolijke kinderkerstshow waarin kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen voorbij kwamen.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda