De Doelen

03 februari 1967

Het jaarlijkse Harmonie- en fanfarefestival voor Rotterdamse amateurorkesten

Vanaf 1967 organiseert de Rotterdamse Kunststichting hier elk jaar het Harmonie- en fanfarefestival. Een mooie gelegenheid voor amateurorkesten uit de regio om zich te presenteren. Ries Jansen, oud-lid van Brassband Rotterdam, herinnert het zich nog goed.

"In de jaren na de opening van de Doelen organiseerde de Rotterdamse Kunststichting (RKS) er elk jaar een wedstrijd voor harmonie- en fanfareorkesten. In diezelfde periode richtten mijn vader, zus en ik een Engelse brassband in Rotterdam op: Brassband Rotterdam. Mijn vader Marinus Jansen was een bekende dirigent van amateurorkesten. Mijn zus Joke en ik een gekend trompetduo. Al snel verzamelden zich rondom ons uit de gehele regio een dertigtal geoefende koperblazers, die graag meededen aan de wedstrijden op dat unieke podium van de Doelen.

De jaarlijkse presentatie van de Rotterdamse amateurorkesten in de Doelen was overigens verplicht, een voorwaarde voor het verkrijgen van de gemeentelijke subsidie. In de stad waren in die jaren nog een groot aantal harmonie- en fanfareorkesten. Die orkesten waren vaak verbonden aan grote bedrijven zoals SHV, Dockyard en Unilever. De politieharmonie Hermandad was een gereputeerd orkest onder leiding van Dick Koster. Particuliere verenigingen als Excelsior konden zich verheugen op een grote belangstelling van de amateurmusici uit de stad. Er werd niet alleen om de 'centen' gespeeld, maar ook om de eer. De Rotterdamse havenbaron Ir. van der Pols stelde een trofee ter beschikking aan de vereniging die het hoogste aantal punten behaalde. Onze brassband mocht die trofee in 1975 meenemen naar huis. In 1979 ging de brassband over in Brassband Rijnmond. 

De Doelen als podium is nog altijd een droombeeld van vele begaafde amateurmusici in de regio. Met de gevarieerde programmering van de Doelen en het subliem spelende Rotterdams Philharmonisch Orkest, blijft het voor iedereen genieten in dit unieke gebouw voor stad en regio."            

Brassband Rotterdam in 1975

Ook een verhaal? Stuur het ons!