De Doelen

26 mei 1967

Hermandad, het politieorkest van Rotterdam

Met de opening van de Doelen heeft Politie Harmonievereniging Hermandad vanaf 1967 een nieuwe vaste plek voor het geven van concerten. De inmiddels gepensioneerde Aad de Knegt was jarenlang lid van de vereniging en herinnert zich nog de vele concerten.

'Na het behalen van mijn politiediploma in 1957 werd de politieschool bezocht door vertegenwoordigers van culturele verenigingen binnen het politiekorps. Naast het werk moest er ook ontspanning zijn. Hoewel ik nog nooit een instrument had bespeeld was ik de enige die zich aanmeldde voor het orkest Hermandad, met toezegging dat ik les zou krijgen van een mentor uit eigen bezetting. In de pauze van de repetities in het politiebureau Westersingel (thans Eendrachtsplein) werd ik overhoord en daarna mocht ik naast mijn mentor in het orkest komen zitten, luisteren en indien mogelijk meespelen op de alt-saxofoon. 

De concerten waren doorgaans in de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp. Er was toen nog geen andere geschikte locatie voor het geven van een concert. Vanaf de opening van de Doelen werd dit ons vaste adres, ook voor de Sinterklaasfeesten voor alle Rotterdamse politiekinderen. Het eerste concert werd hier gegeven op 26 mei 1967. Erg bijzonder om in zo'n grote zaal met zoveel plubliek te mogen optreden. Ik ben nu tachtig jaar oud en begin 2015 heb ik tijdens het Nieuwjaarsconcert met gebroken hart afscheid genomen van mijn geliefde orkest.'

Foto: Hermandad in de Grote Zaal in 1969 uit 'Rhapsody in blue, 75 jaar Politie Harmonievereniging Hermandad'

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda