De Doelen

18 december 1982

Dochters van solo fluitist dwalen door de Doelen

Sluipen over de gangen, stoer doen met een klappertjespistool. Dionne en Véronique gingen menig weekend op avontuur in de Doelen. Als dochters van solo fluitist Raymond Delnoye, brengen zij hun jeugd door in het concertgebouw.

“De Doelen voelt voor ons als thuiskomen. Telkens als we hier komen, voor een congres of concert, merken we dat het gebouw een stukje van ons is. Ik moet mezelf beheersen om niet iedereen rond te leiden”, vertelt Dionne, de jongste dochter van fluitist Raymond Delnoye. Als een van de weinige kinderen gingen zij mee naar de repetities en optredens van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dionne: “We brachten veel tijd door in de loge, waar ik hele concerten sliep toen ik klein was.” Véronique: “Maar we gingen ook vaak de hort op voor, tijdens en na concerten en repetities. We dwaalden over gangen tot de volgende deur niet meer openging.”

Kruitdampen op de wc

Dionne schiet in de lach. “Weet je nog dat we bedachten waar onze klappertjespistolen het best zouden knallen? We waren zeven jaar en dachten meteen aan de wc’s van de Doelen. Het galmde daar zo goed. Maar we moesten voorzichtig zijn, want we wilden niet betrapt worden. Dus knalden we als er niemand was. De mensen die na ons naar de wc gingen stonden in de kruitdampen.” Véronique: “Wij bedachten ook allerlei spelletjes. Als het applaus verstomde vlak voor een concert, deden wij een wedstrijdje wie de laatste klap durfde te geven voor het écht stil moest zijn.” En in de pauze gluurden de zussen vanaf de balustrade naar de mensen in de foyer. Dionne: “We voelden ons speciaal. Wij kwamen op plekken waar anderen niet kwamen.” “De ‘gewone mensen’ dronken koffie in de pauze, wij gaven de dirigent of de solist een handje achter de schermen”, vertelt Véronique.

Gezonde spanning

Raymond Delnoye speelde 30 jaar bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en trad regelmatig op als solist, onder andere in 1979 en 1983. Véronique: “Onze vader had een gezonde spanning voor elk optreden. Op de dag van een concert maakte hij altijd grapjes thuis, dan ging hij bijvoorbeeld rondjes rennen.” Dionne: “Ook als hij thuiskwam zat hij vol energie. Daardoor gaan we nog steeds laat naar bed, denk ik.” Of ze trots zijn op hun vader? Dionne: “Dat is later gekomen. In de puberteit was het niet stoer als je vader klassieke muziek maakte. Later sloeg dat om. We waren en zijn hartstikke trots op wat hij heeft gedaan en wat hij heeft bereikt. Onze vader heeft altijd voor zijn gezin gekozen en daarnaast ook een prachtige carrière gehad.” 

Affiche waarop Raymond Delnoye als solist wordt aangekondigd
Raymond Delnoye staat op deze foto als vierde van rechtsboven
Diner in de Doelen voor orkestleden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.