De Doelen

01 juni 1966

La Grande Musicienne krijgt een plekje in de Doelen

Het beeld 'La Grande Musicienne', tegenwoordig te bewonderen op de Westersingel, heeft op meerdere locaties in Rotterdam gestaan. Maar liefst 34 jaar stond het beeld bij de Doelen.

De Franse beeldhouwer Henri Laurens (1885-1954) werkt aanvankelijk vooral in een kubistische stijl, maar gaandeweg worden zijn werken meer organisch van vorm. Wulpse vrouwenfiguren met volle en ronde vormen komen bij hem centraal te staan en daar is het beeld 'La Grande Musicienne' een goed voorbeeld van. Het beeld stelt een dame voor die een lier-achtig instrument bespeelt. Alle vormen lopen harmonieus in elkaar over: de ronding van de heup, de sikkelvormige arm, de snaren van de lier tot de punt van de elleboog. De rug vormt daarbij een spiraalachtige as waar de elementen van het beeld omheen draaien. 

La Grande Musicienne wordt gezien als een sleutelstuk in het oeuvre van de kunstenaar. Hij maakt het gispen origineel in 1938, maar het wordt pas in brons afgegoten na zijn dood. Er komen vijf afgietsels die worden verkocht aan Parijs, Stuttgart, Zürich en Berlijn. Het laatste exemplaar gaat ten slotte in 1963 naar Rotterdam waar het een plek moet krijgen bij het nog te openen de Doelen. Het beeld is overigens in 1960 al te zien in Rotterdam als het wordt tentoongesteld op de Floriade. In afwachting van de opening van de Doelen wordt het beeld tijdelijk geplaatst in de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen. In 1966 krijgt het een plek op de patio van de Doelen, in 1988 wordt het verplaatst naar de voorkant van het gebouw. Als daar echter nieuwbouw wordt gerealiseerd, verhuist het beeld tijdelijk naar het Schouwburgplein en in 2001 krijgt het een mooie plek op het beeldenterras aan de Westersingel.

Bron: Scheurmail Rotterdam

Ook een verhaal? Stuur het ons!