De Doelen

22 oktober 1995

Wereldster Cesária Évora geeft haar eerste Nederlandse concert

Op 22 oktober 1995 gaf Cesária Évora haar eerste Nederlandse concert in de Doelen. Ze zorgde voor ‘trillende billen en sterk water’. Sonia Ruiz (destijds werkzaam bij het consulaat) was erbij.

Cesária Évora werd bekend met haar weemoedige liederen over de teleurstellingen van het leven in de afgelegen archipel. Het is wat de morna - het levenslied van Kaapverdië - zo typeert. Haar bekendheid reikte tot eind jaren tachtig niet verder dan het lokale kroegcircuit. Pas op latere leeftijd brak ze internationaal door na een ontmoeting met de Frans-Kaapverdische producent José da Silva. Hij had haar in 1987 horen zingen in een café in Lissabon. De interesse voor haar muziek bij de grote platenmaatschappijen kwam pas nadat het album La Diva Aux Pieds Nus onder het eigen label van Da Silva meer dan 250.000 keer over de toonbank was gegaan.

Toen Cesária Évora in 1995 naar Rotterdam kwam, was ze dus al een wereldster. Het zou het eerste optreden zijn van Évora in Nederland. Daar had de consul João Silva alias Djunga d'Biluca zich vanuit het Rotterdamse consulaat voor ingespannen. Sonia Ruiz werkte destijds ook bij het consulaat. "De Kaapverdische gemeenschap is natuurlijk goed vertegenwoordigd hier in Rotterdam" vertelt ze. "Huilen moesten ze om de mornas van Cesária Évora. Het was een grandioos optreden. Bij de coladeras (dansbare songs) maakten tranen plaats voor trillende billen. Iedereen danste in de zaal. Ik vergeet dat nooit. Er waren meerdere generaties Kaapverdiërs en allemaal kwamen ze voor één persoon."

Sonia Ruiz zorgde goed voor haar gast. "Ik inspecteerde de kleedkamers, zag erop toe dat alles wat Cesária Évora nodig had er ook was." Het werd haar verboden water in doorzichtige glazen uit te schenken. "Tsja" zegt Ruiz. "Daar zat natuurlijk geen water in."

Tijdens een later concert van Cesária Évora in de Doelen, op 27 oktober 2005, maakte Rotterdam TV hier een item over:

Recensie verschenen in het AD

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Een magische Aznavour avond

Een magische Aznavour avond

Op 1 oktober 2018 overleed muzikale grootheid Charles Aznavour. In 2002 had Doelenbezoeker Brahim Bourzik het voorrecht om Aznavour in het kader van zijn 'The Last Tour' te zien optreden in een uitverkochte Grote Zaal. Het werd een onvergetelijke avond.

Lees meer
Afbeelding bij Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music gaat toch wel de boeken in als een van de meest bijzondere concerten van seizoen 2016-2017. De Noorse musicus Terje Isungset speelt namelijk minimalistische, op Noorse traditionele muziek gebaseerde klanken op instrumenten van eeuwenoud ijs.

Lees meer
Afbeelding bij Tango terug van weggeweest

Tango terug van weggeweest

Na een jaartje afwezigheid, is de tango in seizoen 2017-2018 weer in volle glorie terug in de Doelen. Een nieuwe reeks tangoconcerten werd op 14 oktober geopend door een van de meest interessante jonge groepen uit Buenos Aires: Diego Schissi Quinteto.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer