De Doelen
© Wim Barzilay

07 juni 2018

Sodade Festival doet harten sneller kloppen

Op 16 en 17 juni vormt de Doelen voor de derde keer het festivalterrein van Sodade Festival. Een zwoel swingende viering van de Kaapverdiaanse cultuur. Volgens zangeres Djocy Santos is Sodade meer dan een muziekfestival: "Het is een reünie".

Er is volgens de Kaapverdianen geen land ter wereld waar verhoudingsgewijs zoveel talentvolle artiesten per inwoner vandaan komen als Kaapverdië. Cesária Évora, Dina Medina en Tito Paris. Je kunt met een gerust hart zeggen dat Kaapverdianen houden van hun muziek.

Heimwee en nostalgie

Die liefde en muzikale rijkdom wordt gevierd tijdens het Sodade Festival. "Sodade verwijst naar heimwee, nostalgie en verlangen", vertelt Djocy Santos. "Elke Kaapverdiaan die in het buitenland leeft heeft heimwee naar het land zelf. Tijdens het festival kunnen we ons hart ophalen." Het is niet alleen de muziek die haar doet terugdenken aan de eilanden. Op het festival ontmoet ze ook familieleden en bekenden uit allerlei windstreken en geniet ze van cachupa zoals haar oma het altijd maakte. "Met Sodade Festival worden onze tradities en cultuur erkend. Zo mooi dat we in de Doelen de kans krijgen om onze identiteit te laten zien."

Tito Paris zingt poëzie

Beide festivaledities waren voor haar bijzonder, maar het moment dat haar het meest bijstaat is de afsluiting door Tito Paris in 2016. "Hij kwam rustig het podium op alsof er niets aan de hand was, zonder enige kracht. Op het moment dat hij begon te zingen was iedereen stil, hij zong zo rustgevend alsof het poëzie is.” Tijdens zijn optreden zingt hij morna’s en coladera’s. Een mix van nostalgische en moderne klanken. Van jongs af aan is Djocy fan van hem. “Hij heeft een jazzy flow, ook al is hij van de oude generatie. Als ik zing heb ik net zo’n schorre stem als hij. Zijn muzikale succes gaf mij kracht. Ik dacht: Als hij het kan, dan kan ik het ook."

Jammen met Tito

Voorafgaand aan zijn optreden mocht ze hem interviewen voor Voz Di Rua. Backstage vond ze hem achter de piano. "Toen ik binnenkwam vroeg hij of ik erbij kwam zitten. Voordat het interview begon, begonnen we te jammen. Dat vond ik heel bijzonder. Hij vindt het extra leuk om op Sodade te spelen, omdat hij speelt voor zijn eigen volk. Ook al vindt heel de wereld je geweldig, het is voor ons belangrijk dat onze eigen mensen ons goed vinden."

Energieke Dino d’Santiago

Ook Dino D’Santiago vond ze verrassend goed. "Deze jonge gast uit Portugal heeft zo’n energie op het podium. Hij bouwt zijn optreden op van zero naar een niveau waarop je niet meer kunt stilstaan." Zijn muziek heeft een traditionele basis, de funaná, een muziekvorm met Afrikaanse percussies.

Sodade 2018

"Dit jaar kijk ik uit naar mezelf." Djocy schiet in de lach. "Ik lach, maar ik ben serieus. Vorig jaar zei ik: ‘Volgend jaar sta ik daar.’ En nu is het zover. Ik vind het geweldig dat ik mag optreden in de Doelen. Voor mij is het een van de mooiste concertgebouwen van Nederland. Ik hoop dat ik mijn publiek kan meenemen op reis en dat ze blij de zaal verlaten."

Kijk voor het volledige programma van Sodade Festival 2018 op www.sodadefestival.nl.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Een magische Aznavour avond

Een magische Aznavour avond

Op 1 oktober 2018 overleed muzikale grootheid Charles Aznavour. In 2002 had Doelenbezoeker Brahim Bourzik het voorrecht om Aznavour in het kader van zijn 'The Last Tour' te zien optreden in een uitverkochte Grote Zaal. Het werd een onvergetelijke avond.

Lees meer
Afbeelding bij Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music gaat toch wel de boeken in als een van de meest bijzondere concerten van seizoen 2016-2017. De Noorse musicus Terje Isungset speelt namelijk minimalistische, op Noorse traditionele muziek gebaseerde klanken op instrumenten van eeuwenoud ijs.

Lees meer
Afbeelding bij Tango terug van weggeweest

Tango terug van weggeweest

Na een jaartje afwezigheid, is de tango in seizoen 2017-2018 weer in volle glorie terug in de Doelen. Een nieuwe reeks tangoconcerten werd op 14 oktober geopend door een van de meest interessante jonge groepen uit Buenos Aires: Diego Schissi Quinteto.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer