De Doelen
© Mat Hennek

27 februari 2001

Sublieme uitvoering Die Jahreszeiten dreunt nog dagenlang na

De aankondiging van Haydns Die Jahreszeiten door het Orkest van de Achttiende Eeuw in seizoen 2018-2019 deed Ben Tetteroo terugdenken aan de sublieme uitvoering van hetzelfde werk door hetzelfde orkest o.l.v. Sir Simon Rattle in 2001.

"De Abonnementenbrochure van de Doelen voor 2018-2019 valt op de deurmat. Zouden er verrassingen in staan? Jazeker! Op 17 oktober 2018: Die Jahreszeiten van Haydn. Uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw met Cappella Amsterdam en solisten.

Meteen moet ik terugdenken aan 27 februari 2001. Toen zat het Orkest van de Achttiende Eeuw ook op het podium in de Grote Zaal van de Doelen voor de uitvoering van Die Jahreszeiten. Die uitvoering zal ik nooit vergeten. Ik ben er dagen van in de war geweest. Zo mooi! Dirigent Sir Simon Rattle zorgde met het orkest, het Nederlands Kamerkoor en solisten voor een excellente uitvoering.

Door een recensie van de eerdere uitvoering in Amsterdam had ik destijds hoge verwachtingen. 'Rattle belichtte Haydns muzikale tekstschilderingen in alle denkbare kleuren en nuances met het hem kenmerkende, aanstekelijke enthousiasme. Massief ploegende contrabassen, natuurgetrouwe kwinkelerende houtblazers en jolig deinende koorscènes – Die Jahreszeiten kregen hier gestalte met een volmaakte controle die de spontaniteit en de levendigheid van de uitvoering nergens in de weg stond.', las ik in het NRC.

Mijn hoge verwachtingen kwamen uit. Ik zat bij wijze van spreken op het puntje van mijn stoel. Ook de orkestleden zaten op het puntje van hun stoel, zelfs als zij even niet hoefden te spelen. Ik voelde een intense spanning. Getroffen werd ik door de wonderbare mooie stem van sopraan Christiane Oelze. De Winter brak aan. Dirigent Rattle zorgde voor een bijna onhoorbaar begin, zo zacht. De zaal was hem kennelijk te rumoerig. Na een paar maten tikte hij af. Hij draaide zich om en vroeg het publiek stiller dan stil te zijn. Na een paar ogenblikken van wat rumoer werd het stil in de zaal. En het bleef stil, de hele Winter lang.  

Daarna volgde een explosie van applaus en andere lofuitingen. En ik dacht nog dagen terug aan die gedenkwaardige uitvoering van Haydns oratorium."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Frans Brüggens lievelingswerk van Mozart

In seizoen 2010-2011 stond Mozart centraal in de serie Mijn Mozart. Uitvoerenden van elk concert werd gevraagd hun lievelingsstuk van de componist uit te voeren. Frans Brüggen maakte een compilatie van een aantal marsen van Mozart.

De bijzondere band tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Doelen

Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt zich thuis in de Doelen en voor ons voelt het als een tweede huisorkest. Directeur Sieuwert Verster vertelt waarom én hij deelt een van zijn meest bijzondere herinneringen aan de Doelen: De Beethoven Belevenis.