De Doelen

25 oktober 1993

Kippenvel bij Argentijnse heldin Mercedes Sosa

In oktober 1993 geeft de populaire Argentijnse zangeres Mercedes Sosa een concert in de Doelen. De Grote Zaal is gevuld met Zuid-Amerikanen. Tussen het publiek bevindt zich ook Aart Hollaar, die tijdens het concert vele kippenvelmomenten meemaakt.

"Eind jaren tachtig van de vorige eeuw raakte ik bevriend met de kok van restaurant Don Quijote, dat in die tijd onderdeel uitmaakte van het familiebedrijf Bar Brasserie Engels in het Groothandelsgebouw te Rotterdam. Van hem kreeg ik op mijn verjaardag een CD van een Argentijnse zangeres: Mercedes Sosa. Het bleek een zangeres met een intense stem, die veel indruk op mij maakte. De CD draaide ik de jaren daarna vele malen en ik liet hem horen aan familie en vrienden, die op deze manier ook kennismaakten met deze bij Nederlanders onbekende zangeres.

Op 25 oktober 1993 gaf Mercedes Sosa een concert in de Doelen en uiteraard kocht ik kaarten. Ik was en ben een regelmatig bezoeker van de Doelen en bij de concerten die ik bezocht kwam een overwegend Nederlands publiek. Maar niet bij dit concert van Mercedes Sosa. De Grote Zaal was in meerderheid gevuld met Zuid-Amerikanen, die zichtbaar vol verwachting uitkeken naar wat komen zou.

Het concert begon. Mercedes Sosa zette haar eerste lied in. Iedereen kent wel de momenten van kippenvel, als je een mooie stem of mooie muziek hoort. Bij dit concert van Mercedes Sosa had ik die momenten vele malen. De stem, die ik kende van de cadeau gekregen CD, was in het echt nog veel mooier. De liedjes hadden een typisch Zuid-Amerikaans ritme. Sommige liedjes werden door het publiek luidkeels meegezongen. Of men klapte mee op dat typisch Zuid-Amerikaanse ritme. Je voelde de bewondering en het respect voor deze zangeres. Ik begreep dat Mercedes Sosa voor velen niet zomaar een zangeres was. Zij was hun heldin. De vrouw die zich met haar liedjes verzette tegen de militaire junta van Argentinië en dat, vanwege doodsbedreigingen, had moeten bekopen met ballingschap in het buitenland. Daar had ze echter de liefde van het volk voor teruggekregen.

In 2001 en 2003 heeft Mercedes Sosa nog twee keer in de Doelen opgetreden en ook die concerten heb ik bezocht. Haar stem werd met de tijd minder. Haar charisma en het enthousiasme van haar publiek bleef echter onverminderd groot. De herinnering aan de concerten van Mercedes Sosa maakt me altijd weer blij en ik prijs me gelukkig dat ik haar in de Doelen heb mogen zien en horen."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Een magische Aznavour avond

Een magische Aznavour avond

Op 1 oktober 2018 overleed muzikale grootheid Charles Aznavour. In 2002 had Doelenbezoeker Brahim Bourzik het voorrecht om Aznavour in het kader van zijn 'The Last Tour' te zien optreden in een uitverkochte Grote Zaal. Het werd een onvergetelijke avond.

Lees meer
Afbeelding bij Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music - wonderschone geluiden met ijs

Ice Music gaat toch wel de boeken in als een van de meest bijzondere concerten van seizoen 2016-2017. De Noorse musicus Terje Isungset speelt namelijk minimalistische, op Noorse traditionele muziek gebaseerde klanken op instrumenten van eeuwenoud ijs.

Lees meer
Afbeelding bij Tango terug van weggeweest

Tango terug van weggeweest

Na een jaartje afwezigheid, is de tango in seizoen 2017-2018 weer in volle glorie terug in de Doelen. Een nieuwe reeks tangoconcerten werd op 14 oktober geopend door een van de meest interessante jonge groepen uit Buenos Aires: Diego Schissi Quinteto.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda