De Doelen

01 november 2000

Sumoworstelen in de nieuwe Willem Burger Zaal

Na dertig jaar verlaat directeur Huub van Dael in 2000 de Doelen. Voordat hij met pensioen gaat, is er een groots afscheidsfeest. Eén keer officieel en één voor zijn personeel. Zijn afscheid staat oud-medewerker Evelien Masselink nog goed bij.

Op de dag van het afscheid werkt Evelien inmiddels zeven jaar voor de Doelen. Ze begon als directiesecretaresse en assistent-programmering bij Huub van Dael en versterkte vanaf 1998 de afdeling marketing en communicatie. Binnen het concertgebouw heeft ze veel samenwerkt met Huub. Zijn afscheid is haar dan ook goed bijgebleven. "Hij nam afscheid op twee manieren. Eén keer officieel. Er werd speciaal voor hem een concert georganiseerd in de Grote Zaal. Het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen kwam langs. En hij kreeg een optreden van Elly Ameling die toen al officieel gestopt was met haar zangcarrière", vertelt Evelien. Huub ontvangt die avond diverse onderscheidingen, waaronder die als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en de Wolfert van Borselenpenning, een hoge Rotterdamse onderscheiding.

"Maar na dit officiële afscheid, waren wij aan de beurt", zegt Evelien. En het afscheidsfeest van het personeel verloopt een tikkeltje minder formeel. De zalen in het concertgebouw worden op de dag van zijn afscheid voor totaal andere dingen ingeruimd dan Evelien gewend is.

"In het Willem Burger Zaal complex - dat net klaar was - hielden we ‘s middags een zeskamp met sport en spel. Er stonden ineens biertafels opgesteld in de doorgaans keurige congreszalen. En we worstelden met elkaar op matten in Japanse sumo-kleding. Je weet wel, van die grote opblaaspakken." Huub loopt samen met zijn vrouw tussen de zeskamp door. "Ik weet nog goed dat ik heb geskatet door het gebouw. Skaten over het marmer, dat vond ik zo gaaf. Ik had niet eerder geskatet op zo’n glad oppervlak; het ging keihard." Terwijl Evelien op volle toeren door de gangen vliegt, hangen andere collega’s in tuigjes aan de loge om te abseilen naar het podium van de Grote Zaal.

Na een middag lol en plezier verzamelen alle personeelsleden zich bij de roltrap van de congreszaal. Evelien: "We hadden de roltrap stilgezet en stonden langs weerszijden met een roos in een onze handen. Huub liep van boven naar beneden en ontving van iedereen een roos. Beneden stond hij met een enorme bos in zijn handen en zo hebben we hem uitgezwaaid."

Ook een verhaal? Stuur het ons!