De Doelen

17 november 1979

KCW viert 10-jarig jubileum in de Doelen

Het Rotterdamse KCW viert in 1979 zijn 10-jarig bestaan. Het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten in de Doelen. 'Een feestelijke dag tegen het decor van de Doelen' volgens de heer A. Koster, destijds werkzaam bij de Rotterdamse instelling.

"Het Katholiek Centrum voor Welzijnsbehartiging (KCW) aan het Hang in Rotterdam bestond eind 1978 tien jaar. De nog steeds bestaande instelling had in die tien jaar ondersteuning geboden aan diverse professionele- en vrijwilligersorganisaties. Zo werd onder andere gewerkt voor het katholieke jongerenpastoraat in de stad, de stichting Rivo Torto (hulp aan drugsverslaafden), het woonwagenwerk op de Kievit, internationale parochies, senioren groepen en het consultatieteam homoseksualiteit van de GGD.

Tijdens het jubileumjaar waren tal van activiteiten georganiseerd, waarbij steeds groepen van mensen uit de stad betrokken waren. Het bestuur van het Centrum dacht na over een manier om het jaar feestelijk af te sluiten. Alle mensen die bij het Centrum, zowel professioneel als vrijwillig, betrokken waren, zouden worden uitgenodigd, evenals degenen die in de loop van 1979 betrokken zijn geweest bij diverse jubileumactiviteiten. Op het hoogtepunt van de dag zou al gauw een groep van zo’n 800 mensen aanwezig zijn. Er moest dus ruimte zijn waar de verschillende groepen die door het KCW ondersteund werden, zichzelf konden presenteren.

Op basis van eerdere ervaringen leek de Doelen een geschikte locatie. Er was ruimte voor groepspresentaties in de zalen. De foyers deden dienst als een soort van marktplaats, waar standjes werden geplaatst voor de diverse groepen. Door de verscheidenheid van betrokkenen zou er een zeer divers publiek op deze dag afkomen.

Op 17 november 1979 was het zover. Door het Centrum werd van 10.00 tot 16.00 uur een gevarieerd programma aangeboden. Aan de hand van een soort “spoorboekje” werden de diverse activiteiten aangegeven, zodat iedereen een persoonlijk programma kon samenstellen. De dag werd in de Kleine Zaal geopend door mevrouw Kraaijeveld-Wouters, de toenmalige Staatssecretaris voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Verder werd die zaal in de loop van de dag gebruikt voor diverse optredens van jongeren- en ouderenkoren, toneelgezelschappen en cabaret. Er waren filmvertoningen met een diversiteit aan maatschappelijke thema’s. In de foyer rond de Kleine Zaal was een sprekershoek. En tenslotte waren in de gangen standjes opgesteld van bij het KCW betrokken groeperingen. Bij de kramen waren optredens van Surinaamse en Poolse muziekgroepen. Ouders met kinderen konden hun kind in de ‘de Speelgoedkist’ laten spelen. Al met al een levendige aanblik tegen het decor van de Doelen.

Een succesvol verlopen en drukbezochte dag, waarmee een puur Rotterdamse maatschappelijke instelling, het KCW, op een puur Rotterdamse locatie, de Doelen, zijn jubileumjaar heeft afgesloten."

Ook een verhaal? Stuur het ons!