De Doelen

01 januari 1811

De eeuwenoude band tussen de Doelen en De Harmonie

Het was een gedenkwaardig moment toen op 3 september 2015 café-restaurant In de Doelen werd geopend. Het restaurant maakt de cirkel tussen de Doelen en De Harmonie weer rond, zo vertelt dr. Jack C.J. Wereldsma.

In het najaar van 2015 werd café-restaurant In de Doelen geopend. Hier werd een eeuwenoude band in ere hersteld. Bovendien gebeurde dat in het jaar waarin we herdachten dat precies 75 jaar geleden Duitse bommenwerpers de stad verwoestten. 

Voor het bombardement was naast het stadhuis op de Coolsingel de veel oudere Sociëteit de Harmonie gevestigd, oftewel de Doelenclub. In het oprichtingsjaar 1811 hadden de leden Napoleon en zijn vrouw Josephine er nog verblijd met een concert. Sinds 1843 was er aan de linkerkant een concertzaal (de Doelen) waar zij zo’n 2.000 gasten konden ontvangen. De gegoede burgerij liet er vele beroemde artiesten optreden. Wereldsma noemt de kille feiten: ‘Een eind kwam daaraan op 14 mei 1940 toen om 13.27 uur 90 Duitse Heinkel bommenwerpers in 13 minuten 97.000 kilo brisantbommen boven Rotterdam lieten vallen. De stad stond in brand. Daarbij werden 30.000 woningen vernield, evenals de Sociëteit en de Doelen’.

De Sociëteit is nu tot vreugde van Wereldsma nog steeds een plek waar het goed toeven is. ‘Het is er gezellig. Je ontmoet gelijkgestemden. Je verveelt je geen moment. Iedereen heeft wel iets zinnigs en leuks te vertellen. Onlangs heb ik nog gegeten in De Harmonie. Dat doe ik een keer of drie per jaar. De keuken is uitstekend.’ Restaurant De Harmonie is pachter van ruimte in het pand van de sociëteit aan de Westersingel 95. De uitbaters daarvan zijn ook het restaurant In de Doelen gestart en vroegen de gerenommeerde chef-kok Marco Somer de eindverantwoordelijkheid over de keuken te nemen. Die is nu in de bekwame handen van diens eerste kok Javier Pearson Canales. Wereldsma is zeer te spreken over de kwaliteit. ‘Ja, ik heb er geluncht en ik herken de handtekening van Marco Somer. Het is exclusief, hij werkt met mooie spullen, lichte gerechten met een heleboel ingrediënten en fantastisch opgediend als kleine schilderijtjes. Zo is de keuken van De Harmonie weer terug in de Doelen. De cirkel is weer rond.'
 

Binnentuin van Sociëteit De Harmonie begin 19e eeuw
De Groote Zaal van Sociëteit De Harmonie, juni 1899
De Sociëteit omstreeks 1920

Ook een verhaal? Stuur het ons!