De Doelen

24 januari 1996

Tijgers in de foyer tijdens jubileumeditie IFFR

Op 24 januari 1996 vond de opening van de 25e editie van het International Film Festival Rotterdam plaats in de Doelen. De genodigden kregen de openingsfilm Au Petit Marguery voorgeschoteld, maar óók tijgers in de foyer!

Voor de opening van de 25e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) week de festivalorganisatie uit van het Luxor Theater naar de Doelen, zodat er een groter aantal genodigden kon worden ontvangen. De avond was een verjaardagscadeau van de Gemeente Rotterdam met 1500 gasten. 

De openingsfilm Au Petit Marguery, van de Fransman Laurent Bénégui, viel goed en zou later tot de favorieten van het publiek gaan horen. Daaraan vooraf werd de korte film Leklicht, Lekliefde getoond van de Nederlander Mark de Cloe. 

Het meest opvallende van die avond was echter het optreden van een viertal tijgers van Circus Boltini in de foyer waarmee het oude tijgerlogo van het festival nieuw leven werd ingeblazen. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het festival werd de geabstraheerde tijgerkop vervangen door een herkenbaar en vitaal exemplaar. Een kleine groep dierenvrienden tekende bij het festival en in de media protest aan tegen het avondje uit dat de wilde dieren genoten. Het festival zou hebben meegewerkt aan legitimering van de exploitatie van een uitstervende diersoort. 

Oud-medewerker Hans Schuurman (destijds Hoofd Facilitaire Dienst) vertelde er later over in ons jubileumboek 50 jaar de Doelen - Hart van Rotterdam: "We hebben ook ooit eens tijgers op bezoek gehad. Tijdens de opening van het filmfestival stonden opeens tijgers en een dompteur in de hal van de Grote Zaal. Ik keek best angstig toe, dat beken ik eerlijk, maar ook dat kwam goed. Het zijn avonden die ik niet snel meer zal vergeten."

Sinds 2001 is de Doelen elk jaar het festivalhart van IFFR. 

Foto © Jacqueline de Haas

Ook een verhaal? Stuur het ons!