De Doelen
© Adri Steenland

24 augustus 1973

The Rolling Stones, in het 'geheim' in de Doelen

‘In Rotterdam worden we vast niet veel gestoord.’ Zoiets moeten de bandleden van The Rolling Stones gedacht hebben, toen ze ervoor kozen om in de Doelen te repeteren voor hun Europese tournee. Dat liep dus anders.

Anja de Jong, destijds directiesecretaresse bij de Doelen, kreeg de opdracht om Mick Jagger bij het Hilton Hotel op te halen. "Daar stond hij. Klein, met spierwitte gympen en een knalblauw jackie. We liepen samen naar de Doelen. Je zag de mensen kijken: dat lijkt Mick Jagger wel…"

Tja, houd de komst van The Stones maar eens geheim. Een aantal fanatieke fans wist opnamen te maken van de repetities, die later op bootlegs werden uitgegeven, met veel nummers van het kersverse album Goats Head Soup. 

Kennelijk was het repeteren in de Doelen The Stones toch goed bevallen, want op 22 januari 1975 streek het Stones-circus opnieuw neer in Rotterdam. Twee weken lang sliepen ze in het Hilton en maakten ze in de Eduard Flipse Zaal van de Doelen opnamen voor hun nieuwe album Black and Blue. Wederom lukte het niet om de fans buiten de deur te houden. Ze schoven hun opnameapparatuur onder het doek van de mobile trucks, die buiten de Doelen geparkeerd stonden, en namen álles op. Niet alleen de muziek, maar ook voorbij denderende trams: geen ideale opnamen, dus. Deze opnamen zijn later op YouTube verschenen en zijn hieronder terug te beluisteren. 

Lees ook de verhalen van Stones-fans Adri Steenland en Rinus Pols die er destijds bij waren.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.