De Doelen

01 september 1966

Platen te leen in de Doelen

De Centrale Discotheek (CDR) is een waar instituut in Rotterdam. Wat niet iedereen weet is dat de CDR jarenlang vanuit de Doelen platen verhuurde.

Muziek voor iedereen bereikbaar maken. Dat is wat Rob Maas voor ogen had, toen hij in 1961 zijn Centrale Discotheek begon op de Witte de Withstraat, waar je voor een gulden een grammofoonplaat kon lenen. Na zes jaar kreeg Maas de kans om naar ‘het nieuwe concertgebouw de Doelen’ te verhuizen. De verhuizing zal Maas nooit vergeten: ‘Van de RET mochten we een tram lenen, er reden toen nog trams door de Witte de Withstraat. We zetten luidsprekers op het dak en hingen er grote spandoeken aan met daarop: GRAMMOFOONPLATEN IN DE DOELEN, NU 1 APRIL! Alle genodigden namen één plaat onder de arm en op de muziek van Händels Watermusic reden we naar de Doelen.’
De Centrale Discotheek vestigde zich in de plint, aan de westzijde. ‘We kregen zeventig vierkante meters, die vol stonden met platen en boven de zoekbakken ruimte voor bromfietshelmen.'

In de jaren zeventig kwam er vraag naar popmuziek, en Maas moest met zijn tijd mee. Door popmuziek aan zijn collectie toe te voegen, verdriedubbelde het aantal uitleningen én daarmee de subsidie – de afspraak was dat Maas drie kwartjes subsidie kreeg per uitgeleende plaat – wat uitbreiding mogelijk maakte. De Centrale Discotheek besloeg duizend vierkante meter van het gebouw, op het moment dat de Doelen ging verbouwen. De Centrale Discotheek moest verhuizen. Eerst naar de Mauritsweg, daarna naar de Centrale Bibliotheek, waar het nog steeds zit. Alle cd’s, maar liefst 400.000 stuks, werden gedigitaliseerd en zijn ongelimiteerd te beluisteren op het Muziekwebplein.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?