De Doelen

07 april 1993

Een kerstkaart uit Donegal

Ergens in het Ierse graafschap Donegal ligt Leo’s Tavern. Het is de thuisbasis van de New Age band Clannad. Hier zong de familie Brennan ’s avonds hun gasten toe. Maartje Witvliet bezocht deze plek twee keer en zag de band vele malen live optreden.

"Ik weet niet hoe vaak ik Clannad heb zien spelen" vertelt ze. "Maar in ieder geval meer dan tien keer, waaronder ook in de Doelen." De muziek van Clannad hoorde ze voor het eerst in Robin of Sherwoord, een Britse televisieserie die ook door de publieke omroep in Nederland werd uitgezonden. "De titeltrack maakte zo veel indruk op me. Voordat ik Clannad leerde kennen had ik eerlijk gezegd weinig met muziek, maar dit maakte iets los in mij." Waarom Maartje Witvliet de muziek zo ontroert  vindt ze lastig uit te leggen. "Een gevoel" zegt ze. "De muziek van Clannad heeft iets magisch. De bandleden stralen trots uit en zijn verbonden met de natuur. Dat spreekt me erg aan."

In de jaren 90 nam Maartje haar ouders mee naar een optreden van Clannad in de Doelen. De band speelde in een concertante setting, niet bepaald een opstelling om je helemaal te laten gaan. "Ik zing het liefst mee uit volle borst" lacht ze. "Dat gaat niet als de rest van het publiek muisstil zit te genieten." Na afloop piept Maartje stiekem langs de portier om de band ‘backstage’ te zien. Het werd een ontmoeting om nooit te vergeten. "Ik kreeg diezelfde kerst nog een kaart van ze." 

Foto's: Maartje Witvliet backstage met bandleden van The Clannad en de kerstkaart uit Donegal

Maartje Witvliet op de foto met Clannad
Maartje Witvliet op de foto met Clannad
De kerstkaart vanuit Donegal

Ook een verhaal? Stuur het ons!