De Doelen

21 september 1970

Coupeuse maakt eigen kleding voor concert Robert Stolz

In september 1970 speelt het Limburgs Symfonie Orkest ‘Ein Abend in Wien’ onder leiding van 'de koning van de Weense operette' Robert Stolz. Voor Riek van Driel haar allereerste concertbezoek, waarvoor ze haar eigen avondkleding naaide.

Een paarse, fluwelen rok met gouden top liggen op tafel in de foyer van de Grote Zaal. Met een paar gouden schoentjes en gouden clutch erbij. Riek van Driel (1927) heeft deze outfit slechts één keer gedragen, in 1970 tijdens het concert van de beroemde Oostenrijkse dirigent/componist Robert Stolz. "Zal ik het even aantrekken? Ik pas het nog", zegt ze terwijl haar blauwe ogen schitteren.

Ze is coupeuse, altijd geweest. Deze outfit naaide zij speciaal voor haar allereerste bezoek aan de Doelen. "We hadden het vroeger niet breed. Naar een concert was ik nog nooit geweest, zeker niet in de Doelen. Ik draaide thuis langspeelplaten van de operettes van Robert Stolz. Zijn muziek vond ik toch zo apart. Toen ik las dat hij in Rotterdam zou optreden wilde ik er graag naartoe." Ze vroeg haar man om via zijn werk gratis kaartjes te regelen. Het lukte en hij gaf zijn vrouw twee toegangsbewijzen voor de eerste rij.

Duur fluweel plet niet

"Ik stelde me voor dat dames die een concert bezochten zich deftig en chique zouden kleden. Ik wilde er net zo chique uitzien, dus maakte ik die rok en dat topje. Op de Grote Markt koos ik bij een kraampje een van de duurste fluwelen stoffen, want fluweel van goede kwaliteit plet minder gauw. En ik ging op zoek naar een gouden stof voor een beetje glitter. Binnen drie dagen was mijn outfit klaar."

Samen met haar vriendin liep ze de Doelen in en keek haar ogen uit. Alle dames zagen er prachtig uit in rode en blauwe strapless japonnen. "Het was een bijzonder uitje voor me. Ik was onder de indruk van het gebouw, de loges en natuurlijk het concert. Ik herinner me dat het orkest de Blauwe Donau Wals (Strauss jr.) en de Radetzkymars (Strauss sr.) speelde. Ik deed mee met de muziek en werd heel vrolijk. Ik kreeg er echt een kick van."

Ik kreeg de kriebels, zo mooi

"Robert Stolz was trouwens niet meer zo soepel. Hij was al oud [90 jaar, red]. Ik was bang dat hij van de bok zou duvelen, maar hij deed het prima. Hij was zo galant voor sopraan Margit Schramm. Margit droeg trouwens een prachtige japon, maar wel één met rafels aan de onderzijde. Dat kon ik goed zien vanaf de eerste rij. Ze zong heel mooi samen met tenor Rudolf Schock. Ze keken elkaar diep in de ogen. Ik kreeg helemaal de kriebels, zo mooi.

Na dit concert heb ik mijn tenue nooit meer aangetrokken. Geen gelegenheid was meer zo bijzonder als mijn eerste concert in de Doelen."

Riek van Driel in haar zelfgemaakte avondkleding

Ook een verhaal? Stuur het ons!