De Doelen

27 augustus 1970

Spannende momenten in de spotlights tijdens Amateur Orgelconcours

In de jaren zeventig organiseerde de Doelen meerdere Amateur Orgelconcoursen waarbij amateurs hun kunsten mochten vertonen op het grote Doelenorgel. André Aarden was een van die amateurs en kan zich de spanning en het plezier nog herinneren.

"Het zal eind jaren zestig vorige eeuw zijn geweest, dat de Doelen een eerste Amateur Orgelconcours organiseerde. Deelnemers mochten op het grote orgel hun kunsten vertonen en daar had ik wel oren naar. Destijds was ik student aan de Kweekschool Thomas Morus aan de Stationssingel. We gingen met mijn hele jaargroep naar het concours waar ik een Toccata en Fuga van Bach ten gehore bracht.'  

En ja..., ik was best gespannen. Ik was destijds organist in een jongerenkoor in Rotterdam en speelde daarbij vaak op een elektronisch orgel, maar bij sommige gelegenheden ook op het grote orgel in de parochiekerk. Daar zat je als organist redelijk beschut, hoog op het koor. Ik zag de mensen in de kerk zitten, maar zij mij nauwelijks. In de Doelen zat ik volop in het zicht, de mensen kijken juist naar jou. Dat gaf natuurlijk meer spanning dan gewoonlijk. Daarbij kwam ook nog dat een groot deel van mijn medestudenten aanwezig was. Zij wilden toch wel eens horen wat die André Aarden er van kon, spelen op zo'n groot orgel... De steun van Arie Keijzer (destijds vaste organist van de Doelen) was hierbij onontbeerlijk. Zo gaf hij me vooraf tips over de klavieren. In 'mijn' kerk had het orgel twee klavieren en als ik me goed herinner heeft het Doelenorgel er drie. Dus Arie adviseerde welk deel van het stuk ik op welk klavier moest spelen. 

De weken voor mijn optreden heb ik het betreffende stuk regelmatig mogen oefenen in de kerk. En toen was daar het moment. Als je dan op dat enorme orgel mag spelen en de klanken uit de orgelkasten hoort komen, dan gaat er wel wat door je heen. Ik zou het een plezierige trots willen noemen, mijn handen en voeten veroorzaakten via dat prachtige instrument een spectaculair geluid en dat deed me wel wat. Ik kom nu nog een paar keer per jaar in de Doelen, meestal bij klassieke uitvoeringen en hoop dat nog lang te mogen blijven doen."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Terugblikken op 50 jaar Doelenorgel

Terugblikken op 50 jaar Doelenorgel

Zelf speelt hij geen noot. Toch is Aad van der Waal een ware orgelkenner en orgelopnamespecialist. En niet de minste: hij nam honderden orgelconcerten op, gespeeld op meer dan vijftig orgels. Met Aad blikken we terug op 50 jaar Doelenorgel.

Lees meer
Afbeelding bij Doelenorgel 50 jaar

Doelenorgel 50 jaar

In het voorjaar van 2018 vieren we in de Doelen een bijzonder jubileum: het 50-jarig bestaan van ons orgel in de Grote Zaal. Met Erik Winkel van de firma Flentrop blikken we terug op de bouw.

Lees meer