De Doelen

24 december 1966

Een jaarlijkse traditie vanaf 1966: de Volkskerstzang

Van 1966 t/m 2003 vond de Volkskerstzang jaarlijks in de Doelen plaats. Tijdens deze kerstconcerten werd samenzang afgewisseld met koorzang en orgelspel en werd het verhaal van Jezus' geboorte verteld. Sander van der Kaaij (I.J.E. Rotterdam) vertelt:

‘De Volkskerstzang Rotterdam werd aanvankelijk vanaf 1957 georganiseerd in de oude Glazen Zaal van het Ahoy-complex in Rotterdam-Zuid. Bij het gereedkomen van de Doelen in 1966 werd de Grote Zaal vanaf toen vaste locatie voor dit grote evenement. Vanaf het begin lag de organisatie in handen van de Stichting Volkskerstzang, waar onder andere de I.J.E. (Vereniging voor Interkerkelijke Jeugd Evangelisatie) en de Interkerkelijke Raad voor Straatprediking zitting hadden. Vele duizenden Rotterdammers wisten in de dagen voor kerst de Doelen te vinden: de belangstelling voor de Volkskerstzang was dusdanig groot, dat er zowel op de zondag voor kerst als op kerstavond twee uitvoeringen werden georganiseerd, welke binnen een mum van tijd volledig waren uitverkocht.

Vaste muzikale medewerking werd verleend door het Groot I.J.E.-koor Rotterdam, het I.J.E.-koor Overschie (tezamen goed voor meer dan 300 koorleden), de stafband van het Leger des Heils en organist Wim Hardenbol. Ook werden er regelmatig bekende artiesten zoals het Jaffo Gate Quartet uitgenodigd voor medewerking aan de Volkskerstzang. De algehele muzikale leiding lag tot 1993 in handen van Frits Heuvelink. Daarnaast werd de Volkskerstzang rechtstreeks uitgezonden via ziekenomroep 'De Maasstad', zodat ook alle mensen in Rotterdamse verpleeg-, bejaarden en ziekenhuizen de Volkskerstzang rechtstreeks konden meebeleven. De ongedwongen sfeer, het laagdrempelige karakter en de samenzang van bekende kerstliederen maakten dat de Volkskerstzang ruim 45 jaar een begrip is geweest in Rotterdam en ver daarbuiten.

Helaas ging ook aan dit evenement de ontkerkelijking niet voorbij: in 2003 werd door teruglopende belangstelling de Volkskerstzang voor het laatst in de Doelen georganiseerd. Het I.J.E.-koor zet deze traditie sindsdien op kleinere schaal voort in de Maranathakerk in Rhoon.'

Foto's: de Volkskerstzang door de jaren heen. 

 

Krantenartikel uit 1986

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer
Afbeelding bij De Postbode en de Engel

De Postbode en de Engel

Sinds 2008 is het een traditie: iedere kerstvakantie presenteren we een kerstvoorstelling voor het hele gezin. In 2013 was dit De Postbode en de Engel. Een vrolijke kinderkerstshow waarin kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen voorbij kwamen.

Lees meer