De Doelen

05 mei 1966

Luieren.. eh stofzuigen in de Doelen

Op 5 mei 1966 hangt de spanning van de opening van de Doelen in de lucht. Klussers werken hard om het gebouw voor 18 mei gereed te maken. Han Karels draagt ook een steentje bij. Hij mag de Grote Zaal stofzuigen.

Voordat Han Karels in militaire dienst gaat, moet hij als bakkersknecht verplicht zijn vrije dagen opnemen. Na diensttijd wil hij trouwen met zijn vrouw en daar heeft hij het geld hard voor nodig. Op 5 mei steekt hij eenmalig de handen uit de mouwen voor De Rotterdamsche Schoonmaakbedrijven. Gewapend met grote stofzuiger trekt hij de Doelen in.

‘Ik was trots dat ik als Rotterdams schoffie van zeventien in de Doelen mocht werken. Ik vond het een imposant gebouw. Het orgel werd afgemaakt, klussers hingen lampen op en ik kreeg de opdracht om de loges met hoogpolige vloerbedekking te stofzuigen en daarna de Grote Zaal van boven naar beneden af te werken’, vertelt Han Karels.

Hij geniet van alle vrijheid. ‘Er was weinig toezicht. Je werd afgezet, kreeg een stofzuiger en mocht heel de dag doen over deze opdracht. En ik probeerde natuurlijk allerlei momenten te zoeken om de tijd te doden’, vertelt Han. Stiekem als niemand het ziet, knijpt hij ertussenuit. ‘Je kunt bij de Doelen makkelijk op het platte dak komen, dus ging ik af en toe naar buiten. Ik genoot van het uitzicht en de buitenlucht.’

Luieren in het pluche

Bijna zeven uur stofzuigen kan best eentonig zijn. Op het balkon kijkt hij om zich heen of hij niet bespied wordt en duikt dan het pluche in. ‘Je kunt natuurlijk niet zomaar gaan liggen, dan denken de mensen dat je onwel bent geworden. Maar in het pluche van de Doelen konden ze me niet zien. Ik heb heerlijk liggen mijmeren in die stoelen. Heel even wilde ik het gevoel ervaren dat je onderdeel bent van de Doelen en dat je de zaal helemaal voor jezelf alleen hebt.’

En dat luieren in de loge levert hem niet alleen 17 gulden op aan het einde van de dag. ‘Ik had nog een voordeel. De trap naar de loge is best ingewikkeld om te vinden, maar ik wist waar die was. Dus iedere keer als ik de Doelen bezocht, profiteerde ik van de beste stoelen.’ 

Het loonstrookje van de heer Karels

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.